România poate trece iarna doar cu gazele pe care le are în depozite! Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări românilor că stocurile de gaze la acest moment sunt pe „supraplin” şi că nu vor fi probleme în privinţa încălzirii la iarnă. „Acoperim cu brio consumul cu ce avem înmagazinat şi cu ce producem”, spune ministrul.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că la ora actuală, în condiţiile unor preconizate creşteri de preţuri la gaze în Europa, România are stocuri mai mult decât suficiente şi, cu ceea ce are înmagazinat şi cu ceea ce poate extrage, ţara noastră acoperă „cu brio consumul”.

„În ceea ce priveşte stocurile de gaze, noi suntem în supraplin, adică am depăşit 100%, suntem la 103,27%, este ca atunci când mergem la PECO şi umplem până la buşon. Avem înmagazinată în acest moment o cantitate de 3,280 de miliarde de normal metri cubi, cu 77 de milioane normal metri cubi mai mult decât anul trecut, când oricum ne-a fost foarte bine. Asta înseamnă că, deşi pe timpul sezonului rece producţia zilnică scade, de exemplu acum sunt undeva la 25 de milioane de metri cubi producţie, cu ceea ce avem înmagazinat şi putem extrage, acoperim cu brio consumul,. La 21-22 octombrie, producţia în sine, fără a extrage gaz din depozite, acoperă consumul, deci ne aşteptăm că, având în vedere cantităţile înmagazinate, să putem trece iarna doar cu gaz românesc” a declarat Burduja.

Ministrul spune că vor fi doar excepţii punctuale, şi anume atunci când anumite companii decid să importe în condiţiile în care gazul de import este mai ieftin decât extragerea gazului românesc din depozite, adică din „raţiuni pur comerciale”.

„România nu importă nicio moleculă de gaz rusesc”.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentMARIUS PIELEANU, ANALIZA MOMENTULUI. SONDAJUL CARE ARATĂ CÂȘTIGĂTORUL PREZIDENȚIALELOR. CE CANDIDAȚI VOR TRECE ÎN TURUL 2
Articolul următorMURARU: „PSD A LANSAT STRATEGIA „PLANUL HREBENCIUC”, ADICĂ MUTAREA A 10-20 DE VOTURI/SECȚIE DE VOTARE PENTRU SIMION”