Cu toate că UE este lider mondial în domeniul egalității de gen și a înregistrat progrese semnificative în ultimele decenii, violența bazată pe gen și stereotipurile persistă, din păcate, susține europarlamentarul Dan Motreanu.
“Chiar dacă numărul femeilor absolvente de cursuri universitare este mai mare decât cel al bărbaților, ele câștigă în medie cu 16 % mai puțin decât bărbații și doar 8 % din directorii generali ai celor mai mari întreprinderi din UE sunt femei.
Pentru a remedia aceste probleme, Uniunea Europeană a adoptat „Strategia privind egalitatea de gen pe perioada 2020-2025”, cu scopul de a integra perspectiva egalității în toate domeniile de politică ale UE și de a oferi aceleași oportunități tuturor celor care au aceleași aspirații.
Strategia prevede o serie de acțiuni concrete pentru egalitate în perioada 2020-2025, precum:
-încetarea violenței bazate pe gen și eliminarea stereotipurilor (prin extinderea domeniilor de criminalitate în care armonizarea este posibilă în întreaga Europă la formele specifice de violență împotriva femeilor, inclusiv hărțuirea sexuală și abuzul asupra femeilor);
-asigurarea oportunităților egale pe piața forței de muncă, inclusiv a egalității de remunerare (prin legislație cu măsuri obligatorii privind asigurarea transparenței salariale);
-realizarea unui echilibru între bărbați și femei în procesul decizional și în politică (prin adoptarea propunerii din 2012 privind Echilibrul de gen în consiliile de administrație ale întreprinderilor și prin intermediul finanțării și al schimbului de bune practici pentru participarea femeilor în politică, inclusiv la alegerile pentru Parlamentul European din 2024. Comisia Europeană depune eforturi pentru a atinge un echilibru de gen de 50 % la toate nivelurile propriei conduceri până la sfârșitul anului 2024);
În același timp, pandemia COVID-19 reprezintă o provocare majoră pentru egalitatea de gen. Femeile s-au aflat în prima linie în combaterea pandemiei. 76 % din personalul din domeniul sănătății și al asistenței sociale și 86 % din personalul de îngrijire în serviciile de ocrotire a sănătății sunt femei. În plus, femeile sunt suprareprezentate în sectoarele cele mai afectate de criză (comerțul cu amănuntul, ospitalitatea, îngrijirea și activitățile casnice prestate la domiciliul clienților) deoarece aceste activități nu pot fi desfășurate la distanță.
UE a inclus obligatoriu egalitatea de gen în investițiile finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență, principalul instrument pentru relansarea economiilor Statelor membre în urma pandemiei, în valoare de €750 miliarde, din care României îi sunt alocate €30,5 miliarde”, arată Motreanu.