Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat construirea unui nou penitenciar, în judeţul Buzău, menţionând că acesta va avea 900 de locuri de detenţie, cu o suprafaţă de patru metri pătraţi pentru fiecare deţinut. Ea a subliniat că tot ce va fi construit în sistemul penitenciar va fi la standarde europene.

Alina Gorghiu a vizitat, miercuri, la amplasamentul viitorului penitenciar de la Unguriu, judeţul Buzău.

”Am fost în 16 judeţe deja. Buzău este pe harta sistemului nostru cu un obiectiv destul de important. Unguriu este locul în care, după 20 de ani, se construieşte ceva de la zero în sistemul penitenciar românesc. Vorbim de un penitenciar care înseamnă prima investiţie foarte importantă după anul 2020, când am reuşit să debutăm cu construcţia Centrului Educativ de la Buziaş, din Timiş. Acest penitenciar este emblematic pentru infrastructura sistemului de justiţie din România pentru că avem nişte obligaţii pe care, la un moment dat, va trebui să le respectăm, nu doar la nivel european, dar şi faţă de tot ce înseamnă cetăţean al României”, a declarat Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă susţinută la Unguriu.

Ea a menţionat că s-au îmbunătăţi condiţiile din penitenciare.

”Sunt 24.000, aproape, de deţinuţi în puşcăriile din România. Gradul de ocupare este unul ridicat, condiţiile s-au îmbunătăţit foarte mult în ultimii ani şi credeţi-mă că nu sunt doar vorbe aruncate la o declaraţie de presă, ci realmente s-au făcut eforturi financiare, umane, de timp, în tot sistemul penitenciar. În ultimii doi ani, 2022-2023, mai bine de 2.000 de locuri de detenţie au fost lucrate, construite, modernizate, dintre care cred că 1.282 în anul 2023. În decembrie chiar mă bucuram că la Gherla s-a făcut un pavilion nou de 60 de locuri pentru femei. Sunt eforturi constante pe care le facem, eforturi, repet, financiare, pe care le facem şi mă bucur că se întâmplă acest lucru pentru că sunt consecinţe importante ca urmare a acestor investiţii. Ştiţi că mulţi dintre cei care fug din România, persoane condamnate şi se duc în alte state, primul lucru pe care îl invocă în instanţele respective, atunci când sunt prinşi, sunt condiţiile proaste din penitenciarele româneşti. ANP-ul şi Ministerul Justiţiei de fiecare dată comunică îmbunătăţirile din acest sistem”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu a explicat că la Unguriu vor fi 900 de locuri de detenţie.

“Avem şi un memorandum prin care România s-a obligat să îmbunătăţească aceste condiţii, iar aici vor fi 900 de locuri de cazare, 900 de locuri de detenţie, aşa cum vă spuneam anterior, 800 dintre ele în regim semideschis şi 100 în regim deschis. Dar elementul pe care vreau să vi-l spun este că vor fi patru metri pătraţi pentru fiecare deţinut. Memorandumul ne obligă la trei metri pătraţi, vom avea condiţii peste standardele europene aici, la Buzău, pentru cei care vor fi deţinuţi. Şi de astăzi încolo, tot ce vom construi în sistem penitenciar va fi la standarde europene pentru că statul român înţelege exact care sunt rigorile şi ce trebuie să facem”, a mai transmis Alina Gorghiu.

Penitenciarul de la Unguriu ar urma să fie gata în 2027.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentIohannis abordează tema comasării alegerilor în Parlamentul European: Nu sunt împotrivă! Patru rânduri înseamnă foarte mult. Guvernul și coaliția vor decide – LIVE VIDEO
Articolul următorIonuţ Stroe (PNL): Comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale poate fi o ipoteză de lucru