ÎPS Teodosie a oferit recent un sfat unei femei care a mărturisit că a fost abuzată psihologic de soțul ei, spunându-i că „trebuie să-și poarte crucea” și să se roage ca Dumnezeu „să-i dăruiască” bărbatului empatie. Declarațiile sale au stârnit rapid reacții din partea multor personalități publice.

Sfaturile date de IPS Teodosie enoriașilor, de-a lungul timpului, fie în emisiuni radio sau tv, fie cu alte ocazii au fost urmate de un val de reacții în mediul online, care mai de care mai diverse. Nici media nu a rămas “imună” la învățăturile Arhiepiscopul Tomisului.

”După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, au fost întrebările adresate de o femeie arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, la un post local de radio.

 
 

„Trebuie să îți duci crucea”, a fost răspunsul lui Teodosie, conform Realitatea PLUS.

„Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, a subliniat Arhiepiscopul.

 
 

Scandalul a explodat în spațiul public, iar o serie de personalități au reacționat la spusele înaltului prelat. Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, a ținut să transmită câteva cuvinte și îl acuză pe ÎPS Teodosie că dă „dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice”.

“Sfaturile” ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, date la un post de radio unei femei care se plângea că soțul o abuzează psihologic reprezintă o dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice.
Realitatea înfricoșătoare este următoarea: potrivit unui comunicat al Poliției Române din această duminică, în primele 5 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 49.014 cazuri de violență domestică. În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 4.996 de ordine de protecție. Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut în 2024 față de anul trecut.
Pentru mine, pentru Ministerul Justiției, combaterea violenței este o prioritate. Acesta este motivul pentru care am venit cu inițiativa Ordinului de protecție extins (care va intra în vigoare la finalul lunii august) sau cu voucherele acordate rapid, în limita a 16.500 lei, pentru nevoile imediate ale victimelor infracțiunilor.
Dar cum putem mediatiza mai bine toate aceste inițiative concrete dacă persoane publice cu credibilitate în ochii românilor bagatelizează violența domestică? Cum putem fi credibili când aceleași persoane publice insinuează că femeile “trebuie să își ducă crucea” alături de un abuzator și să îndure o căsnice cu abuzuri?
Este rușinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriașii români face astfel de afirmații, iar acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere.”, a scris ministrul Justiției pe pagina sa de socializare.

Ministrul Familiei, reacție dură la declarațiile făcute de ÎPS Teodosie

„Orice formă de abuz, inclusiv cel psihologic, e inacceptabilă. Victimele trebuie să fie protejate și sprijinite prin intermediul legii și al instituțiilor statului. 

Statul, prin Agenția pentru Egalitate de Șanse, oferă tuturor victimelor violenței domestice sprijin prin asigurarea cazării în centre protejate, consiliere psihologică, orientare în carieră. 

În cazul în care sunt însoțite de copii, aceștia pot beneficia de consiliere psihologică și grijă din partea specialiștilor”, a spus ministrul Familiei, Natalia Intotero, în cadrul unei intervenții TV.

 
 

Totodată, ministrul familiei s-a declarat o persoană „cu mare credință în Dumnezeu” și a spus că nu consideră că Biblia îndeamnă la violență, ci la dragoste, grijă și empatie. 

„Familia și căsătoria ar trebui să fie locuri de siguranță și sprijin, nu de suferință și abuz”, a încheiat Intotero.

Sursa: Newsinn

Articolul precedent26 iunie – Ziua Drapelului Naţional
Articolul următorPreședintele Iohannis: Drapelul Naţional flutură alături de steagurile aliaţilor şi partenerilor noştri, împreună cu care împărtăşim valori şi idealuri comune