Au mai rămas doar cinci zile până la vot, motiv pentru care vă prezentăm astăzi oferta pusă pe tava alegerilor parlamentare de Partidul Național Liberal.

Partidul Național Liberal a fost oficial fondat la 24 mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, au pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne. Primul președinte al Partidului Național Liberal a fost Ion C. Brătianu. În 1877, în timpul guvernării liberale, România și-a proclamat independența. Partidul Național Liberal a contribuit semnificativ la dezvoltarea și reformarea societății românești, fiind primul partid care a pledat, în 1892, pentru introducerea sufragiului universal. După cel de-al Doilea Război Mondial regimul comunist a stopat progresul României în termeni de construcție democratică. În anii ‘90 mișcarea liberală a experimentat o perioadă relativ tumultoasă, după 2001, PNL și-a întărit poziția absorbind și alte partide considerate compatibile ideologic, extinzându-și baza locală și sporindu-și forța filialelor din teritoriu.

În 2009, Crin Antonescu a devenit președintele PNL și a dus formațiunea politică la cel  mai mare scor din ultimele două decenii. După alegerile europarlamentare din mai 2014, Partidul Național Liberal și Partidul Democrat Liberal au decis să nominalizeze un candidat comun pentru alegerile prezidențiale din 2014, pe Klaus Iohannis. Începând cu luna decembrie 2016, Raluca Turcan devine președinte interimar al PNL. În cadrul congresului partidului din data de 17 iunie 2017, Ludovic Orban este ales Președinte al PNL, obținând 78% din voturile celor peste 4500 de delegați, în competiția cu Cristian Bușoi.

La alegerile parlamentare din 6 decembrie Partidul Național Liberal se prezintă cu un program amplu, bine structurat și detaliat pe toate ramurile sociale și economice. Programul este structurat pe 3 mari capitole: Dezvoltare și creștere economică, Modernizarea statului și reforma marilor sisteme publice și Justiție, siguranța cetățeanului, apărare națională și politică externă.

PNL promite, în Programul de guvernare pentru perioada 2021 – 2024, cea mai mare creştere economică din UE, majorarea PIB-ului cu peste 450 de miliarde de lei și creșterea pensiilor și a salariilor cu 46%, respectiv 50%, până la finalul perioadei.

De asemenea, Guvernul PNL va continua să susțină IMM-urile, antreprenorii, pe cei care pun România în mişcare și va injecta capital în piaţă. Astfel, 5 miliarde lei vor merge către finanțare și lichidități pentru companii prin IMM Leasing și IMM Factor. Totodată, măsura amânării ratelor bancare va fi prelungită până la 1 iulie 2021. Mediul de afaceri are nevoie de simplificarea legislației, iar dosarele, zecile de interacțiuni fizice dintre contribuabili și administrație vor fi eliminate. Guvernul PNL îi asigură pe români că administrația fiscală va fi transformată într-un partener al cetățenilor și al companiilor.

”PIB-ul pe locuitor România va depăşi 85% din media UE27 la finalul anului 2024; Salariul mediu net va creşte cu aproape 50% faţă de nivelul din 2020 şi va ajunge la 1.000 Euro/lună în 2024; Creştem puterea de cumpărare a pensiilor: Majorăm valoarea punctului de pensie cu 46% până în 2024 faţă de 2019; Valoarea punctului de pensie creşte de la 1.265 Lei în 2019 la 1.840 lei în 2024; Pensia medie anuală creşte cu cca. 536 Lei până la aproape 2.000 Lei în 2024 faţă de nivelul din 2020. Creştem puterea de cumpărare a veniturilor românilor cu peste 30% şi reducem inflaţia anuală sub 2%”, susţine PNL.

În domeniul Infrastructură, PNL promite realizarea investiţiilor aşteptate de români. ”Unim regiunile istorice ale României cu autostrăzi, drumuri expres şi cale ferată de mare viteză prin închiderea coridoarelor pan-europene de transport. Finalizăm peste 970 Km de autostrăzi şi drumuri expres în perioada 2021-2024”, arată PNL în Programul de guvernare.

Trebuie menționat faptul că Guvernul Orban a reușit să atragă de trei ori mai multe fonduri europene decât PSD și a obținut aprobarea Comisiei Europene pentru finanțarea marilor proiecte: autostrada Sibiu-Pitești, centura ocolitoare a Bacăului, spitalele regionale de la Iași, Craiova, Cluj. În ciuda crizei cu care se luptă întrega lume, Guvernul a realizat investiții publice record în ultimul deceniu, de 35,4 miliarde lei. Guvernul PNL a dezvoltat România în vremuri grele, chiar și împotriva majorității toxice a PSD care a subminat inițiativele Guvernului. Administrațiile liberale au arătat deja că pot să transforme cu finanțare europeană mari orașe și totodată să-și asume amplul proces de reconstrucție a României.

De altfel, PNL a fost partidul care și-a asumat răspunderea trecerii României prin cea mai gravă criză din ultimele decenii. Când toți au dat din colț în colț, PNL și-a asumat responsabilitatea guvernării, pentru ca fiecare român să traverseze mai ușor această perioadă de încercare. În 2020, într-un an de mare criză, Guvernul liberal a reușit să păstreze locurile de muncă și să susțină companiile românești confruntate cu criza – acum fiind cu 15.000 mai mulți angajați decât la începutul anului.

O evoluție se poate observa și în ceea ce privește salariul mediu net. Calculat pentru luna august a acestui an, acesta este cu 7,6% mai mare faţă de luna august a anului 2019. De asemenea, inflația a scăzut în octombrie la 2,2% de la 5,4% sub PSD.

Cât privește candidații, pe listele PNL pentru alegerile parlamentare regăsim aproape toți miniștri din guvernul Orban. De altfel, premierul Ludovic Orban și ministrul muncii Violeta Alexandru deschid listele la București pentru Camera Deputaților, în vreme ce miniștrii Florin Cîțu și Monica Anisie candidează la Senat. Alte nume mari în PNL, precum Nelu Tătaru, Lucian Bode sau Cristian Băcanu şi Alexandru Moraru vor candidat pentru mandate de parlamentari pe sectoare. Vicepremierul Raluca Turcan candidează la Sibiu, acolo unde a și câștigat alegerile în ultimii aproape 20 de ani.

Poate aspectele cele mai importante pe care ar trebui să le rețină un simplu cetățean din Programul de Guvernare al PNL este că România ar trebui să aibă cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în următorii 4 ani, cu un ritm de creștere de peste 6% în 2024; PIB-ul pe locuitor România va depăși 85% din media UE27 la finalul anului 2024; Salariul mediu net va crește cu aproape 50% față de nivelul din 2020 și va ajunge la 1.000 Euro/lună în 2024; Valoarea punctului de pensie va fi majorată cu 46% până în 2024 față de 2019. De pe această listă nu poate lipsi finalizarea a peste 970 Km de autostrăzi și drumuri expres în perioada 2021-2024, finalizarea Magistralei 5: Drumul Taberei-Pantelimon-Secţiunea 2, Eroilor-Piața Iancului și modernizarea infrastructurii cu 40 de campusuri școlare și 30 de cămine studențești.

Lăsați un comentariu mai jos și spuneți-ne ce părere aveți despre planurile Partidului Național Liberal pentru următorii patru ani.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentDeputat de Timiș, internat la spital cu coronavirus
Articolul următorRealitatea.NET domină net online-ul românesc: locul 1 la nivel național, în luna noiembrie. Site-urile Trustului Realitatea, creștere spectaculoasă