Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va avea, luni, o rundă de consultări politice cu ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al Republicii Italiene, Luigi Di Maio, cu prilejul vizitei pe care acesta o efectuează în România, la invitaţia părţii române.

 

Vizita şefului diplomaţiei italiene la Bucureşti are loc în contextul agresiunii militare ilegale a Rusiei asupra Ucrainei şi al interesului Italiei de a sprijini eforturile de gestionare a crizei refugiaţilor ucraineni, potrivit unui comunicat al MAE.

Întrevederea dintre cei doi demnitari se va concentra, astfel, asupra modalităţilor de gestionare a efectelor multiple ale invaziei ruse în Ucraina, inclusiv criza umanitară gravă generată de intervenţia militară ilegală a Rusiei şi impactul acesteia asupra securităţii regionale, europene şi euroatlantice.

 

În cadrul discuţiilor vor fi abordate şi eforturile pentru stoparea conflictului, sancţiunile la adresa Federaţiei Ruse şi măsurile de consolidare a Flancului Estic al NATO. De asemenea, vor fi analizate modalităţile de eficientizare a sprijinului acordat refugiaţilor şi persoanelor afectate de războiul din Ucraina, în contextul în care Italia a fost primul stat membru al UE care a utilizat Centrul logistic pentru depozitarea şi distribuirea asistenţei umanitare internaţionale operaţionalizat la Suceava, începând cu data de 9 martie 2022.

În cadrul întrevederii vor fi discutate, de asemenea, modalităţile de dezvoltare şi aprofundare a relaţiei de Parteneriat Strategic Consolidat dintre cele două ţări, în contextul dialogului politic amplu româno-italian. De asemenea, vor fi abordate aspecte privind cooperarea economică bilaterală şi sectorială, Italia fiind al doilea partener comercial al României, a mai precizat sursa citată.

 

Ministrul Bogdan Aurescu şi omologul său vor avea şi un schimb de opinii referitor la o serie de dosare europene importante pentru România şi Italia.

La finalul consultărilor, ministrul Bogdan Aurescu şi ministrul Luigi Di Maio vor susţine declaraţii comune de presă. 

Articolul precedentVolodomir Zelenski avertizează: Este doar o chestiune de timp până când rachetele rusești vor cădea pe teritoriul NATO
Articolul următorReacția lui Florin Cîțu la creșterea masivă a inflației: ”Ne uităm la ce se întâmplă la Ministerul Finanțelor, care se împrumută la dobânzi nejustificat de mari”