Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat că statisticile din ultimul an demonstrează că Poliţia de Frontieră şi Poliţia Română au crescut eficienţa în combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de persoane şi de droguri, menţionând că aceste instituţii trebuie să fie pregătite în caz de creştere a numărului de migranţi ilegali.

“La Nădlac avem un număr corespunzător de poliţişti de frontieră alocaţi pentru desfăşurarea în bune condiţii a circulaţiei prin punctul de trecere a frontierei. Am dispus pregătiri suplimentare pentru sezonul de vară în care traficul va creşte exponenţial. În acest moment, Poliţia de Frontieră asigură un timp de procesare de sub 10 minute pentru autoturisme şi de 60 de minute pentru camioane.

Timpul de aşteptare în PTF depinde însă de numeroşi factori externi activităţii Poliţiei de Frontieră, respectiv timpul de procesare a documentelor şi control din partea altor instituţii (ANAF, transporturi etc.), limitele infrastructurii din teren date de numărul de benzi de acces în PTF şi de preluare ulterior pe autostradă, intensitatea traficului pe durata verii (recordul în 2023 a fost de 340.000 de persoane trecute prin PTF într-o singură zi, în luna august), dar şi de capacitatea şi timpii de procesare a paşapoartelor şi controalelor la frontiera ţărilor vecine de către poliţiile de frontieră ale statelor partenere”, a declarat Cătălin Predoiu.

El a anunţat că se caută soluţii pentru optimizarea timpului de procesare/aşteptare în punctele de trecere a frontierei.

“Am angajat un dialog instituţional cu alte autorităţi (vamă, transporturi) pentru a găsi împreună soluţii mai bune pentru optimizarea timpului de procesare/aşteptare, astfel încât cetăţenii să îşi poată exercita dreptul la liberă circulaţie cu cât mai puţine restrângeri. În acelaşi timp, am cerut identificarea unor soluţii pentru servicii de asistenţă medicală şi sanitară în PTF, pentru creşterea serviciilor de igienă (toalete, surse de apă) şi, în general, amenajarea PTF plecând de la premisa că orice punct de intrare în România trebuie să fie o carte de vizită onorabilă, să fie în sine o declaraţie de angajament pentru ordine, curăţenie, legalitate, civilitate”, a explicat ministrul Afacerilor Interne.

“În ceea ce priveşte migraţia ilegală şi infracţionalitatea transfrontalieră în general, statisticile din ultimul an demonstrează faptul că Poliţia de Frontieră şi Poliţia Română au crescut eficienţa în combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de persoane şi de droguri. Acest lucru este recunoscut chiar de partenerii noştri, de ministrul de Interne austriac, de comisarul european, de exemplu.

 

Poliţia Română de Frontieră şi Poliţia Română au primit instrucţiuni să fie pregătite în caz de creştere a numărului de migranţi ilegali care vor încerca trecerea frontierelor. Această presiune va rămâne scăzută atât timp cât riposta noastră va fi eficientă, cât timp transmitem prin acţiunile noastre un mesaj clar traficanţilor de migranţi ilegali că şansele de a fi descoperiţi şi capturaţi de poliţiştii noştri sunt certe şi mari”, a mai declarat Cătălin Predoiu.

“Pe de altă parte, voi cere Comisiei Europene mai multe fonduri pentru protecţia frontierelor, voi discuta şi cu alţi parteneri ai României despre creşterea dotării cu mijloace logistice a Poliţiei de Frontieră, nu voi aştepta sprijin doar de la Ministerul Finanţelor, pentru că situaţia este cea care este… De asemenea, este îmbucurător faptul că există o bună cooperare cu poliţiştii de frontieră maghiari şi voi iniţia un dialog bilateral cu dl. ministru Sandor Pinter pentru a identifica împreună soluţii pentru optimizarea acestei cooperării în PTF de pe frontiera noastră comună şi pentru combaterea migraţiei ilegale”, a precizat ministrul Afacerilor Interne.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentCiucă, discuţii cu secretarul general al OCDE despre nivelul la care se află România pentru aderarea la organizaţie. Ce beneficii vor avea românii
Articolul următorAmbasadorul Statelor Unite, declarație de impact în lupta pentru șefia NATO: „Avem cel mai înalt respect pentru preşedintele Iohannis”