Propunerile președintelui PNL ca statul să dea propriul exemplu de efort pentru reducerea deficitului bugetar s-au concretizat, pe cât se pare, la nivelul Coaliției. Surse guvernamentale ne-au relatat că Guvernul urmează să vină cu un plan concret de măsuri care va conține inclusiv reformarea aparatului administrativ central și unele schimbări chiar la nivel local.
Nicolae Ciucă a susținut recent necesitatea ca ajustarea deficitului bugetar să înceapă cu reducerea cheltuielilor de funcționare a statului, în special a administrației publice centrale. Astfel, la începutul săptămânii, Ciucă le cerea chiar miniștrilor liberali, în frunte cu Marcel Boloș, să vină cu soluții prin care statul să devină mai suplu și mai eficient înainte să ceară eforturi de la companii sau de la populație. În aceeași zi a avut loc o ședință a Coaliției unde Nicolae Ciucă a propus ca acest plan de măsuri să fie elaborat de toate ministerele.
Drept urmare, la nivelul Coaliției de guvernare au avut loc consultări în urma cărora s-a stabilit un set de potențiale măsuri de reducere a cheltuielilor de funcționare a administrației publice, susțin surse guvernamentale. Astfel, una din măsuri are în vedere reducerea cu 20% numărul secretarilor de stat și, implicit, din aparatul de lucru al acestora.
De asemenea, există, se pare, un acord la nivelul partidelor de guvernare privind reducerea numărului de șefi din administrația publică. În acest sens, Coaliția ar dori să modifice normative legate de modul în care se înființează direcțiile, birourile și serviciile din administrație.
Astfel, s-ar stabili, pentru fiecare structură, un număr mai mare de angajați în subordine. În felul acesta, numărul total de posturi de conducere va scădea pe viitor. În viitor, o direcție dintr-o instituție, ar putea avea, de exemplu, în loc de 10 angajați, un număr de 15, iar un birou ar putea avea în loc de 7 angajați un număr de zece. Detaliile nu au fost stabilite, susțin sursele noastre, dar s-ar fi căzut de acord pe principiu.
În paralel, se dorește și o reformă a instituțiilor deconcentrate. Astfel, instituțiile care au atribuții similare vor fi comasate, reducându-se și numărul total al acestora. De asemenea, numărul de membri în Consiliile de Administrație și, implicit îndemnizațiile acestora, ar urma să scadă și ele, mai spun surse din Guvern. Această decizie ar fi fost discutată tot, doar la nivel de principiu.
Nu în ultimul rând, Coaliția de guvernare ia în calcul, așa cum s-a mai spus, eliminarea posturilor vacante din administrație și care nu sunt ocupate în momentul de față. Vorbim despre desființarea a aproximativ 200 de mii de posturi.
La începutul săptămânii Nicolae Ciucă afirma: “Pentru a ne încadra în ținta de deficit bugetar, statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetățeni și mediul de afaceri. Voi propune, în cadrul Coaliției, ca o astfel de acțiune de chibzuire a cheltuielilor statului să se facă la nivelul tuturor ministerelor și instituțiilor aflate în subordinea sau în coordonarea acestora”.
În urma acestei poziții, mai mulți miniștri PNL au declarat că vor analiza măsurile posibile pentru reducerea cheltuielilor de funcționare. Ulterior, această poziție a fost asumată și la nivelul Coaliției, respectiv a Guvernului.
De altfel, prin unele ministere, mai spus surse guvernamentale, se discută de reduceri de cheltuieli, chiar până la limitarea abonamentelor la telefonie mobilă la o sumă minimă.
Sursa: Realitatea Din PNL