Deputatul Cristina Vecerdi a anunțat un proiect legislativ ce prevede facilitarea asistenței medicale primare în mediul rural.

„Am mai făcut un pas pentru facilitarea asigurării asistenței medicale primare, cu precădere în mediul rural. Prin proiectul de lege inițiat împreună cu colegii mei, și care a primit raportul favorabil al comisiei pentru Sănătate și familie a Camerei Deputaților, am creat posibilitatea cabinetelor medicilor de familie de a obține statutul de unitate sanitară de utilitate publică.

Acest statut permite darea în folosință gratuita a spațiilor proprietate publică a unităților administrativ teritoriale, cu destinație de cabinet de medicină de familie. Un pas important pentru dezvoltarea rețelei sanitare de medicină primară și atragere a tinerilor medici în această importantă specialitate.”, transmite Cristina Vecerdi, deputat PNL.

„Medicina de familie este specialitatea ce asigură asistenţa medicală primară şi continuă, care prin acţiuni terapeutice, profilactice, educaţionale şi de recuperare contribuie la promovarea stării de sănătate a individului, a familiei şi a colectivității.

Asistența medicală primară constituie primul nivel de contact cu sistemul sanitar, aducând serviciile de sănătate cât mai aproape de locul unde trăiesc sau muncesc oamenii, în acelaşi timp,este primul element al procesului continuu de păstrare a sănătăţii.”, declară Cristina Vecerdi.

De asemenea, liberala precizează că: „În ultimii ani asistăm la o scădere semnificativă a asistenței medicale primare , cu precădere în mediul rural, fapt care îngreunează accesul la servicii medicale a populației cele mai vulnerabile. Există zone intregi , putem spune deșertificate unde pe distanțe de zeci de km , nu poți accesa servicii medicale primare.”

Conform cifrelor furnizate de federația patronatelor medicilor de familie:

  • 328 de comune din România nu au nici un medic de familie.
  • 559.611 de locuitori din România nu au nici un medic de familie în comuna în care locuiesc.
  • doar1.496 de localități din România (47%) au suficienți medici de familie

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentAvertismentul lui Boloș: „Deficitul bugetar e mare. Riscăm să pierdem 75 de miliarde de euro”
Articolul următorDeputatul Alexandru Muraru s-a întâlnit cu fostul Secretar al Muncii al Statelor Unite ale Americii, Rene Alexander Acosta