Deputatul PNL de Argeş Dănuţ Bica declară că semnarea contractului pentru proiectarea şi execuţia Secţiunii 5 a Autostrăzii Piteşti-Sibiu reprezintă încă o dovadă că preluarea guvernării de către PNL a adus rapid o schimbare radicală în bine pentru România şi că investiţiile majore din infrastructură, aşteptate de români zeci de ani, vor deveni în scurt timp realitate:

“Amânarea la nesfârşit a demarării execuţiei tronsonului Piteşti-Sibiu din Autostrada A1, parte importantă a Coridorului IV Pan-European, a devenit simbolul incapacităţii Guvernelor PSD din ultimii ani de a construi infrastructură modernă de transport.

Au trecut mai bine de 80 de ani de când inginerul Mihail Manolescu a prezentat primul proiect ingineresc bine documentat şi profesionist elaborat, prin care demonstra necesitatea construirii unui drum modern, de mare viteză, care să traverseze Carpaţii de la Piteşti către Sibiu, să aducă Muntenia mai aproape de fluxurile comerciale din Transilvania şi, implicit, să lege România de Europa Occidentală şi să devină un stimul pentru dezvoltarea economică a întregii regiuni de la Sud de Carpaţi. Ulterior, au fost întocmite mai multe astfel de planuri, care, din păcate, nu au fost puse în aplicare. Astfel, având în vedere faptul că în anul 2008 studiile de fezabilitate pentru acest obiectiv erau finalizate, licitaţiile ar fi putut fi organizate şi lucrările de execuţie ar fi putut să înceapă de foarte mult timp, dacă nu ar fi fost blocate de incompetenţa şi reaua-credinţă a Guvernelor PSD care au condus România în această perioadă. Prin urmare, deşi până astăzi pentru Autostrada Piteşti-Sibiu s-au cheltuit sume foarte mari de bani, nu s-a construit nimic.

În luna noiembrie 2019, Cabinetul Ludovic Orban a preluat guvernarea într-o situaţie economico-financiară deosebit de grea, cu datorii neplătite de Guvernele PSD care se ridicau la peste 10 miliarde lei, cu un deficit bugetar de peste 4,6% şi cu alte obligaţii de plată extrem de mari pe termen scurt, mediu şi lung. La momentul respectiv, puţini erau cei care admiteau că proiectele de modernizare a României, îngropate de PSD în ultimii ani, vor putea fi puse în practică atât de repede de Guvernul PNL. Totuşi acest lucru s-a întâmplat, iar performanţa echipei lui Ludovic Orban trebuie apreciată şi mai mult dacă avem în vedere că pe şantierele din România se lucrează intens în această perioadă, deşi ţara noastră, asemenea majorităţii statelor lumii, se confruntă cu provocările crizei sanitare şi economice generate de epidemia de COVID-19.

În acest context, luni, 11 mai, la Prefectura din municipiul de reşedinţă al judeţului Argeş, am participat la un eveniment memorabil: semnarea contractului “Proiectare şi execuţie Autostrada Sibiu-Piteşti, Secţiunea 5, Curtea de Argeş-Piteşti Km 92+600-122+950”, în prezenţa Premierului Ludovic Orban şi a Ministrului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Nicolae Bode. Contractul a fost încheiat între Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (CNAIR), în calitate de beneficiar, şi Astaldi S.p.A., în calitate de antreprenor, având valoarea de 1.710.277.069,34 lei şi durata de 60 luni (12 luni proiectare şi 48 luni execuţie). Principalele lucrări care vor fi realizate sunt: 30,35 km drum profil autostradă, 19 poduri şi pasaje, 3 noduri rutiere la Curtea de Argeş, Băiculeşti şi Bascov, o parcare şi un spaţiu de servicii pe ambele părţi ale autostrăzii şi câte un centru de întreţinere şi coordonare la nodurile rutiere de la Curtea de Argeş şi Bascov.

Şi pentru restul acestui obiectiv de investiţii premizele sunt optimiste. Pe Secţiunea 1, Sibiu-Boiţa (13,17 km), se lucrează deja din luna martie, pe Secţiunea 2, Boiţa-Cornetu (34,33 km), se fac în continuare foraje, pentru a respecta rigorile impuse de finanţatorul european, iar CNAIR îşi propune să lanseze procedura de achiziţie pentru construcţia drumului la finele lui 2020 sau începutul lui 2021, pe Secţiunea 3, Cornetu-Tigveni (35,30 km), se doreşte lansarea unei licitaţii până la sfârşitul lunii iunie, iar pentru construcţia Secţiunii 4, Tigveni-Curtea de Argeş (9,86 km), licitaţia este încă în desfăşurare, iar în luna iunie s-ar putea semna contractul, dacă nu vor exista contestaţii. Prin urmare, am putea afirma că anul 2020 va fi anul Autostrăzii Piteşti-Sibiu.

Pentru mine, ca deputat de Argeş, realizarea celei mai necesare investiţii în domeniul infrastructurii rutiere din România, tronsonul Piteşti-Sibiu al Autostrăzii A1, poate fi considerată un proiect de suflet. Cunosc foarte bine câte prejudicii provoacă mediului economic din judeţul nostru şi din tot Sudul României absenţa acestei autostrăzi şi cât de mari sunt costurile şi timpul pierdut atunci când, zilnic, mii de autovehicule sunt nevoite să traverseze Carpaţii pe vechiul drum naţional, care este unul dintre cele mai periculoase din ţară. Din acest motiv, am depus amendamente la proiectele de legi ale bugetului de stat, m-am adresat în mod repetat, prin întrebări şi interpelări, declaraţii politice şi comunicate de presă, miniştrilor cu responsabilităţi în domeniu, solicitându-le să adopte măsuri urgente pentru demararea investiţiei. De acum, am certitudinea că într-un viitor foarte apropiat, de la Piteşti la Sibiu se va circula pe autostradă, rapid şi în siguranţă.

Semnarea acestui contract reprezintă încă o dovadă că preluarea guvernării de către PNL a adus rapid pentru România o schimbare radicală în bine. Ceea ce Guvernele PSD nu au reuşit să facă în atâţia ani, în contexte economice deosebit de favorabile, Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a reuşit în numai şase luni, în condiţiile crizei sanitare şi economice generate de epidemia de coronavirus, şi anume să impulsioneze reluarea investiţiilor majore din infrastructură, esenţiale pentru dezvoltarea ţării: autostrăzi, spitale regionale, modernizări de căi ferate.”

Articolul precedentMinistrul Apărării Naționale despre dotarea Armatei: Avem o linie de plan pe următorii 10 ani
Articolul următorFlorin Citu, aroganta maxima la adresa PSD: Domnule Ciolacu, sper să vă găsească sănătos comunicatul INS!