Deputatul PNL Arad Sergiu Bîlcea solicită Guvernului să ia măsuri de scutire de plată a TVA pentru proiectele de energie verde derulate de primării, arătând că, în cazul unui proiect derulat în judeţ se plăteşte TVA 10 milioane de lei, sumă care nu poate fi suportată de comunele mici.

Deputatul liberal anunţă, marţi, printr-un comunicat de presă, că face demersuri “pentru a ajuta primăriile să implementeze eficient proiecte pentru energie verde cu finanţare europeană”, potrivit agerpres.ro.

Bîlcea s-a adresat ministrului de Finanţe, Alexandru Nazare, şi ministrului Investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea, solicitând “degrevarea primăriilor de plata TVA pentru aceste proiecte”.

“Atragerea fondurilor europene şi reforma sistemului energetic sunt provocări pe care guvernarea noastră şi le asumă şi le încurajează. Administraţia locală este un actor strategic pentru atingerea acestor obiective şi consider că trebuie sprijinită în implementarea proiectelor pentru utilizarea energiei verzi cu ajutorul fondurilor europene. Pentru primăriile mici, partea de cofinanţare pentru accesarea fondurilor europene este împovărătoare. Un exemplu este proiectul depus prin POIM de Primăria Seleuş din judeţul Arad, ‘Sistem integrat de furnizare a energiei termice, utilizând surse regenerabile de tip biomasă, biogaz la nivel de localitate în comuna Seleuş, judeţul Arad’. Valoarea proiectului este de 40.000.000 lei, iar valoarea cofinanţării şi a TVA este de 10.000.000 lei. Evident, această sumă este prea mare pentru o comună. Solicitarea administraţiei locale este identificarea unei soluţii fie pentru scutirea de TVA pentru acest gen de proiecte, fie suportarea TVA de către stat”, afirmă Sergiu Bîlcea.

El le-a cerut celor doi miniştri “adoptarea unor măsuri pentru a ajuta primăriile de comune să ducă la bun sfârşit proiectele finanţate din fonduri europene care ajută la implementarea unor reforme strategice, aşa cum este reforma sistemului energetic prin trecerea la utilizarea energiei verzi”.

 

 

 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentIndustria românească a depășit, în aprilie, nivelul din 2020
Articolul următorComisia de muncă a Camerei Deputaţilor a decis ca alocațiile să fie majorate de la 1 ianuarie 2022