Comisia juridică a Camerei Deputaților a luat în discuție, marți, proiectul de lege privind monitorizarea agresorilor cu brățări electronice, în cadrul procedurilor judiciare şi penale. Cu unanimitate de voturi, comisia a emis raport de admitere pentru acest proiect legislativ foarte important în prevenirea și combaterea violenței în familie. Urmează punctul final, votul în plen, Camera Deputaților fiind for decizional, a anunțat pe pagina sa de Facebook, deputata PNL de Bistrița-Năsăud Diana Morar.

 
 
Potrivit alesei bistrițence, care face parte din Comisia Juridică a Camerei Deputaților, au fost adoptate o serie de amendamente importante la proiectul care reglementează înființarea, organizarea și funcționarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME).
“Operaționalizarea SIME se va face cel mai târziu la data de 1 martie 2022.
Monitorizarea electronică se va face, în primă fază în sistem pilot, începând cu data de 1 martie 2022, în cazurile de aplicare a ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.
Astfel, persoanele împotriva cărora a fost emis ordin de protecție vor fi monitorizate electronic prin brățări fixate la nivelul gleznei. Și persoanei protejate i se va pune la dispoziție o brățară electronică, prin care va fi generată o alertă către Poliție în cazul apropierii sub distanța prestabilită a persoanei supravegheate. Victimele violenței domestice vor avea, așadar, un plus de siguranță.
Aspectele tehnice și organizatorice privind funcționarea în sistem pilot, precum și cele privind operaționalizarea SIME, vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului, care va fi adoptată în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii. Sumele necesare pentru dezvoltarea, administrarea, funcționarea, mentenanța și operarea SIME, inclusiv pentru achiziția unor componente SIME, vor fi alocate de la bugetul de stat și, după caz, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”, a precizat Diana Morar.

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud

Articolul precedentEXCLUSIV LEGILE PUTERII Emanuel Ungureanu: La DNA sunt 105 dosare pe furturile din pandemie
Articolul următorDan Motreanu, propunere către CE referitoare la mai buna navigabilitate și reducerea poluării pe Dunăre