Parlamentul European a adoptat o nouă legislație privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL/PPE) a transmis:
„Salariile minime din toate țările Uniunii Europene ar trebui să permită standarde decente de viață și de muncă, iar statele membre ar trebui să promoveze negocierile colective pentru salarizare. Cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă și 44 abțineri, Parlamentul a adoptat miercuri o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE. Legea UE, convenită cu Consiliul în iunie, urmărește îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață pentru toți lucrătorii din UE, precum și promovarea progresului economic și social. Acesta este scopul pentru care au fost stabilite cerințe minime pentru adecvarea salariilor prevăzute de legislația națională și/sau convențiile colective. În definitiv urmărim îmbunătățirea accesului efectiv al lucrătorilor la protecția salariului minim. Noua directivă se va aplica tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau un raport de muncă”.
În continuare, europarlamentarul Falcă mai arată și că „țările UE în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin contracte colective nu vor fi obligate să introducă aceste reguli și nici să facă aceste acorduri aplicabile universal”.
„Stabilirea unui salariu minim rămâne o competență națională, dar statele membre vor trebui să garanteze că salariile minime naționale le permit lucrătorilor să ducă o viață decentă, ținând cont de costul vieții și de nivelurile mai largi ale salariilor. Pentru evaluarea adecvării salariilor minime legale existente, statele membre pot stabili un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau îl pot stabili la 60% din salariul mediu brut și 50% din salariul mediu brut.
Situația actuală demonstrează clar încă o dată că avem nevoie să fim alături de cetățenii noștri și să le garantăm salarii adecvate!
Sursa: Realitatea Din PNL