Parlamentul European a dezbătut în cadrul reuniunii plenare de la Strasbourg aderarea României la spațiul Schengen. Eurodeputatul PNL/PPE, Gheorghe FALCĂ a punctat: „Consider că rezoluțiile repetate, dezbătute și adoptate de Parlamentul European de-a lungul anilor, cu privire la susținerea aderării României la spațiul Schengen sunt, în esență, un lucru foarte bun. Celelalte instituții europene trebuie, cu siguranță, să țină cont de ele.

Dezbaterea de azi de la Strasbourg confirmă, încă o dată, o realitate pe care toată lumea o cunoaște de ani de zile: România a făcut tot ce ține de ea pentru a respecta și aplica acordul Schengen, iar specialiștii români de la frontierele țării sunt mereu apreciați de Comisia Europeană pentru contribuția la securizarea granițelor UE”.

Gheorghe FALCĂ a subliniat că „după toate eforturile depuse de noi, ani de zile, nu mai este vorba despre ce poate face România. La această oră, este vorba despre ce trebuie să facă, legitim și corect, Uniunea Europeană în ansamblul său. Așa cum am mai afirmat și eu, public, încă din ianuarie anul acesta, în contextul provocărilor de securitate actuale, finalizarea cât mai urgentă a procesului de aderare a României la Spațiul Schengen apare ca o necesitate, o expresie a încrederii în valorile europene, dar mai ales un plus de securitate pentru cetățenii europeni. Pentru toți cetățenii europeni”.

În acest context, FALCĂ a transmis tranșant: „Cred cu tărie că în acest an, mai mult ca niciodată, procesul de aderare al României la spațiul Schengen trebuie, în sfârșit, finalizat”.

În susținerea punctului său de vedere, europarlamentarul FALCĂ a reamintit: „Apartenența României la Schengen va fluidiza libera circulație a persoanelor și mărfurilor în spațiul intra-comunitar, cu efect benefic asupra mobilității, comerțului, reducerii cozilor de așteptare în frontieră a camioanelor (încărcate inclusiv cu produse perisabile) și realocării resurselor destinate screening-urilor suplimentare de securitate din frontiere. Dintr-o perspectivă mai largă, aderarea la Schengen constituie un pas important în eforturile comune de consolidare a pieței interne și implicit a competitivității economice a Uniunii”.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentIonuț Stroe, replică pentru Marcel Ciolacu în scandalul cu Bălășoiu: „Are puterea de a-l determina pe acest individ să plece din Parlament”
Articolul următorAlina Gorghiu: ”PNL doreşte prosperitatea României şi a românilor, dar uneori am avut impresia că alt partid are ca prioritate prosperitatea stângii”