A coborât vârsta consumatorului la 12 ani pentru substanţele psihoactive şi la 13 ani pentru cannabis şi extasy, spune ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, care arată că de la an la an comportamentul de consum se dublează. Unul din 100 de elevi a consumat cannabis la 13 ani sau mai devreme.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a spus că în prezent, din pricina unor tragedii, se discută la modul serios despre problema consumului de droguri.

După o discuţie cu toate structurile statului, a fost unanimă decizia să fie folosită orice resursă va fi necesară pentru DIICOT şi Poliţie pentru a reuşi să diminueze traficul de droguri şi pentru a pune piedică acestui fenomen.

„Ca ministră a Justiţiei le-am cerut colegilor din sistemul judiciar – Parchetul General, DIICOT, să îmi comunice necesarul de resurse. E nevoie de procurori suplimentari – ajutăm, este nevoie de resurse materiale – ajutăm, este nevoie de logistică, e nevoie de tehnică, de orice este nevoie, vom sprijini aceste autorităţi, aceste instituţii, astfel încât activitatea lor să nu fie afectată de lipsa de resurse. De altfel, trebuie să spunem că este un război asimetric, cel al statului cu traficul de droguri pentru că este o diferenţă de la cer la pământ de resurse, de resurse care se pun la bătaie”, a spus Gorghiu.

Alina Gorghiu a citat din raportul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), care a fost publicat în februarie 2023, care arată că 10,7% din cei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-al lungul vieţii.

„Asta înseamnă, ţinând cont de datele de la INS şi anume că populaţia în acest interval 15 – 64 de ani este de aproape 15 milioane de oameni (…) că la nivelul anului 2021 pentru că raportul face referire la anul 2021, aveam 1.600.000 (de consumatori – n.r.). Aceste cifre, acest număr nu este cel real, aşa cum spun şi cei de la ANA, nu toţi declară că au consumat. Nu declară din motive lesne de înţeles: le e frică de consecinţe, le este jenă, lucrează în anumite domenii unde ar putea să le fie afectat jobul dacă acestă informaţie s-ar afla”, spune ministrul Justiţiei.

Gorghiu mai arată, că potrivit raportului ANA, a coborât vârsta consumatorului la 12 ani pe substanţele psihoactive şi la 13 ani pentru canabis şi extasy.

„De altfel, 1% dintre elevi au debutat în consumul de canabis la 13 ani sau mai devreme. (…) La nivel regional, pe Bucureşti – Ilfov, a crescut consumul de droguri de la 13,9% în 2013 la 23,7% în 2019. Finalul este că de la an la an acest comportament de consum aproape se dublează. Sunt date oficiale din raportări oficiale ale instituţiilor statului”, mai spune ministrul Alina Gorghiu.

 

Articolul precedentViceprimarul Stelian Bujduveanu: Peste 70 de taxe ale Primăriei Capitalei pot fi plătite acum prin Ghișeul.ro
Articolul următorPrimarul din Teleorman care a agresat sexual o minoră, EXCLUS din PNL