Deschidem agenda geopolitică cu evenimentul de maxima importanta de săptămâna trecută, când SUA, România și Polonia au semnat acorduri bilaterale privind conectarea prin autostrăzi și cai ferate între Constanta și portul Gdansk cu obiectivul foarte precis de a scoate Rusia expansionista din ecuația energetică a zonei, prin întărirea prezentei militarilor americani și prin demararea de ample programe investiționale.

Un aspect asupra căruia însă nu s-a insistat este legat de Basarabia, pământ românesc situat între Prut şi Nistru, care rămâne în sfera de influenţă a Rusiei lui Putin. Mai are România speranța recâștigării Moldovei de partea forțelor pro europene? Continuam cu un alt capitol care generează mari îngrijorări și semne de intrebare. Se vor raci relațiile dintre Erdogan și Puțin, care deja se înfrunta pe mai multe fronturi, în Libia, Siria și mai nou Nagorno-Karabakh?

Ne menținem atenția asupra Republicii Moldova unde se ascut divergentele ruso-americane. Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse Serghei Lavrov, într-un interviu pentru Sputnik. a afirmat ca SUA încearca să provoace în R. Moldova „un abces” al spațiului post -sovetic.Ne mutam peste ocean și analizam derularea campaniei prezidentiale. Steen Jakobsen, CEO și economist șef la Saxo Bank, analizează trei probabilități ale scrutinului prezidențial din 3 noiembrie din SUA: alegeri contestate, victorie Biden sau triumful lui Trump.

Presedintele Xi Jimping provoacă rumoare internațională. În timpul vizitei la o bază militară din provincia Guandgdong din sudul Chinei, acesta le-a dat ordine soldaților chinezi să își „concentreze mintea și energia în pregătirea pentru război”.Vom inchide seara cu premiul Otto cel Mare’ pentru “onorarea marilor merite in procesul european de unificare”, pe care l-a primit presedintele României Klaus Iohannis. Va aștept alături de Dan Dungaciu, Alexandru Grumaz, Stefan Ciochinaru și Mihai Rusu.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentAEP: În conturile partidelor au intrat luna aceasta subvenții de peste 23 de milioane
Articolul următorNu toți eroii poartă pelerină! Marcel Vela, mesaj pentru MAI