Preşedintele Klaus Iohannis se numără printre posibilii candidaţi la funcţia de secretar general al NATO, care va rămâne vacantă în septembrie anul acesta, când se încheie mandatul lui Jens Stoltenberg. Este a doua oară când numele șefului statului este vehiculat pentru acest post. 

NATO nu are încă un succesor oficial pentru funcția de secretar general deținută acum de norvegianul Jens Stoltenberg, care va pleca în această toamnă. Mandatul său la NATO expiră la 1 octombrie, dată de la care va prelua funcţia de guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei.

Numele președintelui român este avansat, alături de alte nume din politica europeană, de agenția germană DPA, potrivit agerpres.ro.

Potrivit unor surse din cadrul NATO, citate de DPA, ar fi nume favorite pentru această primă funcție în Alianță fostul premier britanic Theresa May, prim-ministrul olandez Mark Rutte, şefa guvernului eston, Kaja Kallas, fostul comisar european pentru politică externă Federica Mogherini, precum și preşedintele român Klaus Iohannis.

Nu este prima oară când numele lui Iohannis este menționat în legătură cu prima funcție din NATO. Și site-ul politic „Politico.eu” l-a inclus în iulie 2021 printre favoriții la funcția de secretar general NATO. Atunci erau amintite trei posibile candidate: fosta președintă a Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, fosta președintă a Lituaniei Dalia Grybauskaitė și actuala președintă a Estoniei, Kersti Kaljulaid.

O decizie în acest sens este așteptată din partea celor 30 de state membre ale NATO la summitul Alianţei din iunie 2022, posibil și mai devreme, relatează DPA. În faza premergătoare a procesului de selecţie, discuţiile şi negocierile confidenţiale între liderii statelor membre, miniştri şi diplomaţi sunt obișnuite.

Candidatura lui Stoltenberg pentru postul de guvernator al Băncii Centrale norvegiene a stârnit deja controverse în ţara sa, mai ales  din cauza relaţiei sale apropiate cu actualul premier social-democrat Jonas Gahr Store.

Jens Stoltenberg va prelua noul său post în jurul datei de 1 decembrie. El a promis vineri la o conferinţă de presă că va rămâne deplin dedicat actualei sale funcţii până la expirarea mandatului de secretar general al NATO, mai notează DPA.

Ida Wolden Bache, actualul șef adjunct al băncii centrale din Norvegia, fusese și ea menționată printre candidați. Wolden Bache urmează să preia temporar conducerea în martie până când Stoltenberg va prelua funcția de director al Băncii Centrale, probabil la începutul lunii decembrie.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentZi de foc pentru Virgil Popescu. Moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, dezbătută în plen
Articolul următorLiberalul Robert Sighiartau intervine în drama românilor din Danemarca: ‘Străgător la cer! Statul danez dă rateuri în ceea ce privește statul de drept’