Varianta cu Ludovic Orban premier şi a doua opţiune pentru şefia celor două Camere pentru PNL a fost enunţată la şedinţa de marţi seară a conducerii liberale, destinată găsirii unor soluţii de deblocare a negocierilor cu USR PLUS şi cu UDMR în vederea formării unei coaliţii de guvernare, au declarat pentru News.ro surse liberale, care au precizat că o astfel de formulă este condiţia pentru continuarea discuţiilor pe celelalte paliere. Deocamdată, propunerea liberalilor pentru postul de şef al Guvernului rămâne Florin Cîţu, neexistând o decizie de retragere a sa.

Argumentul principal al liberalilor în favoarea propunerii ca Orban să fie desemnat premier este că atât în discuţiile de sâmbătă, cât şi în discuţiile de duminică liderii USR-PLUS au enunţat explicit varianta preluării de către Orban a acestei funcţii, ei susţinând că şi UDMR şi-a exprimat acordul de principiu. 
”Practic, în urma discuţiilor de astăzi (n.r. – dintre liderii celor trei formaţiuni, în care a fosta propusă varianta Orban – premier), USR-PLUS trebuie să-şi exprime acordul cu formula propusă chiar de USR-PLUS, respectiv ceea ce a propus iniţial în discuţiile din week-end”, afirmă surse liberale.
Ludovic Orban le-a spus liderilor liberali că în cadrul discuţiilor cu USR PLUS şi cu UDMR a prezentat o variantă flexibilă pentru reluarea negocierilor pentru coaliţia de guvernare, respectiv aplicarea unui sistem similar sistemului D’Hondt, astfel încât funcţiile să fie atribuite proporţional cu procentele obţinute la scrutinul din 6 decembrie.
”Aplicând această soluţie, PNL va putea desemna premierul şi va avea a doua opţiune pentru conducerea celor Camere ale Parlamentului. Decizia asupra persoanelor care ocupă aceste poziţii aparţine PNL”, susţin liberalii.
Această formulă nu este supusă altor negocieri şi este condiţia pentru continuarea discuţiilor pe celelalte paliere, afirmă surse din PNL.
Varianta de premier în persoana lui Florin Cîţu nu a fost retrasă şi nu s-a discutat ca Florin Cîţu să se retragă, au mai precizat sursele citate.
Negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale au ajuns din nou la un blocaj la întrunirea de marţi a liderilor PNL, USR-PLUS şi UDMR, în condiţiile în care Orban susţine că trebuie să respecte mandatul dat de partid, acela de a solicita postul de premier şi pe cel de preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru PNL. Orban a avansat propunerea ca el să fie premier, iar USR PLUS a cerut timp de gândire. Discuţiile vor fi reluate joi.
Dan Barna a propus marţi ca liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR să fie vicepremieri, iar Cătălin Drulă de la USR să preia şefia Camerei Deputaţilor.

Declaraţia de presă a lui Barna a nemulţumit atăt UDMR, cât şi PNL, în sensul în care ambele formaţiuni i-au reproşat că ieşirile publice trebuie făcute nu individual, ci după ce există un concens între toate cele trei părţi implicate în negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare. 

Astfel, liderul senatorilor UDMR Cseke Attila a declarat că astfel de anunţuri nu se fac public la televizor. El a adăugat că Uniunea nu a fost consultată cu privire la această propunere, iar dacă doreşti să consolidezi încrederea în rândul partenerilor cu care vrei să intri într-o coaliţie de guvernare, atunci discuţi direct cu ei, nu prin intermediul mass-media.

De asemenea, preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat că rămâne consecvent înţelegerii făcute cu liderii USR-PLUS şi UDMR de a comunica doar deciziile asupra cărora a existat în prealabil un acord şi de a evita comunicările individuale de poziţii care asupra cărora nu s-a ajuns încă la un consens.

 
Articolul precedentPremierul Ciucă pune la dispozitia Directiilor de Sanatate Publica din tara aproximativ 600 de militari
Articolul următorPNL: 6 din cei 9 judecători ai CCR, în frunte cu preşedintele Valer Dorneanu, au pensii speciale