Arunci când lumea traversează mari crize de identitate, apar inevitabil curentele extremiste care speculează la maxim fie identitatea naționala, fie integrarea imigranților, ori drepturile minorităților de a fi recunoscute și respectate ca atare sau dreptul suveran al majorității de a impune sistemele valorice tradiționale.

Astăzi noi trăim o reașezare in pagina istorica a confruntării extremei drepte cu extrema stânga! Tot istoria ne-a purtat de la definirea identității familiale, trecând prin cea locală și naționala pana la conceptul global de astăzi, iar in ciuda uluitoarelor noastre progrese științifice, tehnologice sau politico-economice, nu am reușit sa schimbam natura umană și nici evitarea conflictelor! Din totdeauna, esența profunda a conflictelor se naște din separatismul conceptual între “ei și noi”, între “ai lor și ai noștri!”. Pana acum, in lumea modernă, indivizii se identifica fie cu religia lor, fie cu țara natală cu tot patrimoniul ei de ritualuri și tradiții. La nivelul societății, ne identificam prin apartenența ideologica, statut material sau ierarhie. Duhul dihotomiei care alimentează conflictele se manifesta deplin, deopotrivă in SUA și Europa, republicanii și democrații se afla încă in război, post administrația Trump, acuzându-se reciproc de ruinarea țării și a lumii, britanicii au ieșit din UE, iar forte centrifuge se manifesta plenar între Est și Vest.

Fokuyama trage concluzia ca democrația occidentala, care valorizează individul și toată libertatea lui de a se face cunoscut și respectat fix așa cum dorește in câmpul sau sufletesc profund, nu mai poate fi singurul factor catalizator care sa mențină societatea unita. Suntem contemporanii schimbării ordinii mondiale, iar ideea pesimista a lui Fokuyama se manifesta deja vizibil. Sa luam exemplul Cataluniei care se visează independenta in contrapunct cu îngrijorările marilor capitale care își simt identitatea amenințată de valurile de imigranți din Orient și Africa. Cresc tendințele conflictuale între naționaliștii de dreapta și globalistii de stânga. Va propun cartea lui Richard Haass:”O lume in deruta”, care studiază conflictele din zona comerțului și a afacerilor internaționale, care opune economiile naționale celor promovate de companiile multinaționale, deseori mult mai bogate decât multe state suverane, ridicând o intrebare fundamentala: sunt pregătite țările lumii sa facă fata fenomenului de globalizare? Noi, europenii, aparținem unor naționalități și culturi diferite, nu vorbim aceeași limba, avem idei diferite despre Spiritualitate și din aceasta perspectiva este foarte greu de obținut acea unitate care sa transforme bătrânul continent intr-o putere globală de sine stătătoare! Polonia și Ungaria nu prea mai au elemente comune cu Franța și Germania.

Din însumarea acestor perspective, putem prevedea un viitor nesigur, marcat mai degrabă de conflicte decât de înțelegere! Rusia și China așteaptă răbdătoare, prabusirea construcției Europei Unite, pentru a deschide relații bilaterale in defavoarea celor multilaterale pe care nu le pot controla. Aici suntem, și dacă nu ne îmbătam cu apa rece, ar trebui sa fim cu toții vigilenți! Democrația și libertatea nu sunt garantate sine die, ci se obțin printr-o lupta permanenta de idei ai argumente, acțiuni și nu de putine ori, sacrificii. Își mai poate găsi lumea busola echilibrului și a bunei înțelegeri, fiind prinsă in menghina de extremismul de dreapta și globalismul stângii radicale? La aceasta intrebare suntem chemați sa răspundem cu toții!

Articolul precedentPremierul Cîțu: ”Nimeni nu ar fi crezut, dar România este pe locul 3 în Europa la numărul de persoane vaccinate”
Articolul următorEdiție specială ”Realitatea din PNL” cu senatorul Daniel Fenechiu