Ministra Afacerilor Externe Luminiţa Obdobescu a avut, marţi la Bucureşti, o întrevedere cu viceprim-ministrul şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova Nicu Popescu.
„Republica Moldova rămâne cel mai afectat vecin al Ucrainei, în condiţiile în care Rusia îşi continuă războiul de agresiune şi acţiunile de destabilizare. Am văzut acest lucru şi noaptea trecută. România condamnă în termenii cei mai fermi atacurile Rusiei aspra civililor şi asupra infrastructurii civile din mai multe oraşe ucrainene, atacuri soldate cu morţi şi răniţi. În ultimii ani, autorităţile de la Chişinău au fost nevoite să ţină piept unui număr impresionant de acţiuni de destabilizare, ca parte a războiului hibrid complex orchestrat de Moscova. Am văzut tentative de răsturnare a ordinii constituţionale, de deviere de la parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat Odobescu, potrivit comunicatului de presă al MAE.
Este prima vizită efectuată în România de ministrul Nicu Popescu după obţinerea deciziei Consiliului European din 14-15 decembrie 2023 de începere a negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova.
Ministrul Luminiţa Odobescu a evidenţiat importanţa avansării procesului de integrare a Republicii Moldova şi mizele istorice ale continuării unui parcurs de succes în 2024 şi în anii următori. Aceasta a reafirmat disponibilitatea deplină şi dorinţa României de a continua să susţină, la fel de angajant, drumul european al Republicii Moldova, prin demersuri diplomatice constante şi prin mobilizarea semnificativă de resurse şi expertiză dedicate acestui obiectiv. Valorificând comunitatea de limbă cu Republica Moldova, România va acţiona, ca şi până acum, ca partener şi furnizor de expertiză în procesul negocierilor pentru aderare.
În continuarea dialogului diplomatic excelent între România şi Republica Moldova, dar şi a celui personal cu omologul de la Chişinău, ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a trecut în revistă aspecte importante ale cooperării bilaterale. A menţionat relevanţa proiectelor comune de interconectare, pe multiple planuri.
De asemenea, a reamintit că Republica Moldova are nevoie, în continuare, de un sprijin substanţial din partea partenerilor săi, mai ales în condiţiile în care Federaţia Rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, recurge la acţiuni de destabilizare şi vizează deraierea parcursului european al Republicii Moldova. În acest context, a subliniat că România este pregătită să acorde sprijin solid, articulat şi multidimensional, în consens cu spiritul Parteneriatului Strategic bilateral, mai indică sursa menţionată.
Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării europene, Nicu Popescu, a evocat semnificaţia avansării parcursului european şi opţiunile concrete care decurg din acesta. El a subliniat că pentru Republica Moldova consolidarea opţiunii pro-europene constituie o ocazie istorică ce va genera beneficii concrete pentru cetăţeni.
Şeful diplomaţiei de la Chişinău a mulţumit României pentru sprijinul solid şi constant acordat şi a subliniat că experienţa României rămâne foarte utilă şi relevantă pentru Republica Moldova în procesul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
Sursa: Realitatea Din PNL