Numărătorile paralele efectuate de partidele politice îi indică pe primarul Mihai Chirica și pe președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, drept câștigători în urma alegerilor locale desfășurate pe 9 iunie în municipiul Iași și în județ.

Rezultate Primăria Iași

După numărarea a 90% din voturi, rezultatele parțiale arată următoarele:

  • Mihai Chirica (PNL): 32,6%
  • Marius Bodea (USR-ADU): 25,7%
  • Cosette Chichirău (USR): 14,5%
  • Bogdan Balanișcu (PSD): 13,7%
  • Tudor Ciuhodaru (AUR): 9%

Mihai Chirica, actualul primar al Iașiului, conduce în cursa electorală, urmat îndeaproape de senatorul USR Marius Bodea. Deși diferența dintre primii doi candidați este semnificativă, lupta a fost strânsă, iar rezultatele finale vor confirma oficial câștigătorul.

Rezultate Consiliul Județean Iași

Pentru președinția Consiliului Județean Iași, rezultatele parțiale după numărarea a 86% din voturi sunt următoarele:

  • Costel Alexe (PNL): 34,3%
  • Bogdan Cojocaru (PSD): 32,1%
  • Petru Movilă (PMP): 13,3%
  • Marius Ostaficiuc (AUR): 9,2%

Costel Alexe, actualul președinte al Consiliului Județean Iași, pare să își fi asigurat un nou mandat, având un avans de peste 2% față de principalul său contracandidat, social-democratul Bogdan Cojocaru.

Prezența la vot

La nivelul județului Iași, prezența la vot pentru alegerile locale a fost de 41,02%. În municipiul Iași, prezența la vot a fost de 34,67%, cu 118.849 de alegători din cele 322.580 de persoane înscrise pe listele permanente. De asemenea, pe listele suplimentare au votat 3.211 persoane.

Cei mai mulți votanți provin din categoria de vârstă 45-64 de ani, urmați de persoanele de peste 65 de ani și de categoria 35-44 de ani. Acest profil demografic arată implicarea semnificativă a populației mai în vârstă în procesul electoral.

Alegerile locale din Iași din acest an au fost marcate de o competiție strânsă și de un interes crescut din partea alegătorilor. Numărătorile paralele efectuate de partide sugerează că Mihai Chirica și Costel Alexe își vor păstra funcțiile, dar rezultatele finale oficiale vor confirma câștigătorii. Aceste alegeri au demonstrat din nou importanța fiecărui vot și rolul activ al cetățenilor în modelarea viitorului comunității lor.

Sursa: Realitatea de Iasi

Articolul precedentPrimele rezultate la Alegerile Locale 2024 în Județul Bihor
Articolul următorGeorge Tuță (PNL) a câștigat Primăria sectorului 1. Liberalii o acuză pe Clotilde Armand și prezintă o FOTOGRAFIE cu saci în care par să fie documente tocate