Șeful Finanțelor spune că decizia va fi luată după consultări cu reprezentanții mediului de afaceri.
Ministrul Finanțelor declară că termenele pentru sistemul RO e-TVA ar putea fi amânate cu 6 luni, până în ianuarie 2025.
Într-un interviu pentru Economedia, Marcel Boloș a spus că decizia va fi luată după consultări cu reprezentanții mediului de afaceri.
“Suntem dispuși să mai amânăm cu 6 luni termenul pentru transmiterea datelor. Adaptarea la reformă e mai grea. Nu vorbim de amânarea intrării în vigoare, ci de prorogarea termenelor pentru notele de diferență TVA și notele justificative cu 6 luni, până la 1 ianuarie. E o perioadă în care analizăm diferențele între situația noastră de evidență fiscală și situația pe care o are contribuabilul și ne lămurim de unde apar aceste diferențe”, a precizat Marcel Boloș.
Șeful Finanțelor a insistat că, în ciuda criticilor, mecanismul nu va fi suspendat sau amânat.
Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat ordonanța (OUG 70) pentru introducerea decontului precompletat de TVA de la 1 august
Firmele vor avea obligația să verifice dacă datele și informațiile din document corespund stării fiscale de fapt.
Unele firme de consultanță au criticat noul sistem, pe motiv că implică mai multă birocrație.
Recent, ministrul a apărat ideea decontului precompletat e-TVA.
“Este una dintre cele mai importante declarații fiscale, prin care contribuabilul declara TVA-ul de plată pentru achizițiile făcute din Uniunea Europeana. Reglementarea e-TVA era pentru noi un obiectiv foarte important în procesul de combatere și de reducere a fenomenului de evaziune fiscală, în pentru creșterea eficienței colectării TVA și reducerii deficitului de TVA”, a transmis Marcel Boloș într-o postare pe Facebook.
“Reglementarea e-TVA era pentru noi un obiectiv foarte important în procesul de combatere și de reducere a fenomenului de evaziune fiscală, în pentru creșterea eficienței colectării TVA și reducerii deficitului de TVA”, a adăugat el.
“Decontul precompletat de TVA va fi transmis contribuabililor, pentru fiecare perioadă fiscală, până la data de 20 a lunii de după terminarea perioadei fiscale. Transmiterea se va face prin Spațiul Privat Virtual și asta înseamnă că firmele și persoanele fizice vor avea la dispoziție cinci zile pentru a verifica informațiile, să facă modificări și să transmită forma finală. Verificarea informatiilor de catre contribuabili se va face pe baza rapoartelor puse la dispozitie prin SPV. Dupa verificarea acestor informatii contribuabilii vor depune decontul clasic de TVA pana la data de 25 a fiecarei luni.
Ulterior, ANAF va putea să identifice automat și rapid dacă există diferențe semnificative, iar acolo unde sunt va trimite notificări. Nefurnizarea informațiilor cerute sau furnizarea de informații parțiale prin formular va reprezenta un indicator de risc fiscal în baza căruia se poate decide inițierea unui control”, a atras atenția ministrul.
Sursa: Newsinn