Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, susține că, la Metrorex, contractul colectiv de muncă a fost aranjat cam ilegal și vorbește despre aranjamente mafiote. Astfel, Ghinea a sărit în ajutorul ministrului Transporturilor despre care spune că a zgândărit gaura neagră de la Metrorex.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, îi atacă pe liderii de sindicat de la Metrorex care au determinat creșterea salarială din cadrul companiei în condițiile în care societatea este subvenționată de stat și a fost grav afectată de pandemie.

Ghinea susține că noul contract colectiv de muncă nu îndeplinește toate condițiile din lege.

„Colegul meu Cătălin Drulă de la Ministerul Transporturilor a zgândărit gaura neagră de la Metrorex. În an de pandemie, când mulți români stau cu frica zilei de mâine, când enorm de mulți antreprenori nu știu pe unde să scoată cămașa, ne-am fi așteptat ca sindicatele din companiile de stat unde oricum sunt salarii mari să se abțină. Dar nu, liderul sindical Rădoi (care e acolo de când eram eu student, unul dintre puținii supraviețuitori ai generației de sindicaliști Miron Cozma ) a aranjat cam ilegal înregistrarea unui nou contract colectiv de muncă la Metrorex, cu o creștere de 18% a salariilor”, a scris, Cristian Ghinea pe Facebook.

Ministrul Fondurilor Europene mai vorbește despre aranjamente mafiote care în prezent sunt verificate de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor.

„Drulă a trimis Corpul de Control să verifice cum s-a produs o asemenea minune bugetară, în condiții de pandemie și de prăbușire a veniturilor companiei. Companie care oricum trăiește din subvenții de la bugetul de stat. Cine crede ca am venit la guvern să ștampilăm aranjamente mafiote se înșeală”, a precizat Ghinea.

Marți, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că situația companiei, care gestionează metroul bucureștean, este foarte dificilă. Potrivit ministrului, dacă în urmă cu cinci ani, compania acoperea circa 58% din cheltuieli din veniturile proprii, astăzi procentul a scăzut la mai puțin de 30%.

Diferența este acoperită prin subvenție de la bugetul național, prin Ministerul Transporturilor. În 2016, subvenția era de 297 milioane de lei, iar anul trecut a ajuns la 683 de milioane de lei. Pentru 2021, suma cerută de Metrorex este de 1.040 miliarde de lei, a susținut Cătălin Drulă.

„O sumă care nu poate fi acoperită de bugetul de stat, și care ar însemna aproximativ 17% din bugetul Transporturilor (partea națională, în afară investițiilor din fonduri europene). Ca să fie limpede, aceștia sunt banii strânși din taxele și impozitele românilor din toată țara. Și dacă merg la metroul bucureștean, nu merg către alte cheltuieli și investiții din țară”, a spus Cătălin Drulă pe Facebook.

Ministrul Transporturilor a explicat de ce s-a ajuns în această situație: creșterea cheltuielilor salariale în condițiile în care veniturile s-au prăbușit.

„Ce s-a întâmplat de s-a ajuns aici? Au crescut enorm cheltuielile salariale. În condițiile în care anul trecut traficul de călători s-a prăbușit din cauza pandemiei, ducând la o scădere a veniturilor cu 126 milioane lei, în luna septembrie 2020 la Metrorex s-a negociat o creștere de 18% (!!!) a salariilor. Dacă în 2016 cheltuielile cu personalul la Metrorex erau aproximativ 333 de milioane lei, în 2020 acestea au ajuns la 627 milioane lei, iar pentru 2021 sunt previzionate să crească până la 876 milioane lei. Adică aproape triplu! Este complet inacceptabil și lipsit de solidaritate ca, în vreme ce milioane de români au avut de suferit financiar din cauza pandemiei, în timp ce ai pierderi enorme de venituri, să crești cheltuielile salariale de asemenea manieră”, a mai spus Cătălin Drulă.

Ministrul Transporturilor a mai anunțat că marți a semnat mandatul Corpului de Control care va investiga renegocierea contractului colectiv de muncă.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentPremierul Cîțu trimite corpul de control la Iași, în urma scandalului de la Apele Române
Articolul următorSecretarul general al PNL, Robert Sighiartău: ”Partidul are responsabilitatea de a numi doar oameni integri și profesioniști”