Ministrul Justiției – Alina Gorghiu a vorbit, miercuri, despre extrădarea fostului primar de la Baia Mare – Cătălin Cherecheș. Oficialul spune că Germania este statul cu cel mai mare număr de fugari pe care ni i-a predat.

Alina Gorghiu a precizat că că decizia definitivă privind executarea mandatului european de arestare se ia în termen de 60 de zile de la arestare, dar se poate prelungi cu încă 30 de zile.

„Ştiţi foarte bine că, până acum, problema a fost în gestiunea Ministerului Afacerilor Interne. (..) Pentru Ministerul Justiţiei, fugarii sunt la fel de importanţi indiferent de numele pe care îl are persoana respectivă care a decis să fugă de justiţia din România. Sunt o prioritate în acelaşi timp pentru statul român şi cred că în foarte multe cazuri am reuşit să demonstrăm că ne facem treaba cum trebuie”, a arătat ea.

Alina Gorghiu a precizat că ”judecata mandatului european de arestare nu are legătură cu decizia justiţiei din România, şi este pus în discuţie de instanţa din Germania în cazul lui Cherecheş.

„În 24 noiembrie s-a emis acest mandat european de arestare de către Tribunalul Cluj, a fost transmis Parchetului de la Munchen, care a confirmat primirea, o instanţă a primit acest mandat european de arestare şi urmează să fie stabilit termenul pentru a putea să se discute acest mandat. Decizia cadru a Consiliului prevede cele două scenarii de lucru, primul în care persoana care a fugit din ţară, persoana condamnată, acceptă să se predea în România să-şi dea consimţământul, ceea ce nu este cazul în ceea ce îl priveşte pe fugarul Cherecheş, şi ipostaza a doua, prevăzută tot de Articolul 17 din decizia-cadru, care spune că, în celelalte cazuri, când persoana nu consimte să se predea, decizia definitivă privind executarea mandatului european de arestare se ia în termen de 60 de zile de la data arestării persoanei respective. Abia a început să curgă acest termen prin arestarea domnului Cherecheş pe teritoriul Germaniei”, a spus Alina Gorghiu.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentPreşedintele PNL Nicolae Ciucă, în vizită la un centru de copii din Ilfov: Învăţaţi să aveţi ambiţie!
Articolul următorSURSE: Decizie în PNL: Majorarea salariilor profesorilor va ajunge la peste 50 la sută în august 2024