Circa o mie de israelieni au manifestat sâmbătă seara la Tel Aviv împotriva acordului încheiat între premierul Benjamin Netanyahu şi fostul său rival Benny Gantz, în ajunul primei şedinţe a Curţii Supreme care va examina acest acord, notează AFP, citat de AGERPRES.  Justiţia israeliană a fost sesizată de opt plângeri care se referă la clauzele acordului de coaliţie şi la posibilitatea ca Benjamin Netanyahu să conducă guvernul în timp ce este inculpat.

Curtea Supremă trebuie să studieze aceste plângeri duminică şi luni, înaintea termenului limită de joi pentru ca acordul să conducă la validarea guvernului în parlament.

Aproximativ 1.500 de persoane s-au adunat în Piaţa Rabin din centrul oraşului respectând regulile de distanţare socială, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse aflat la Tel Aviv.

“36 de miniştri. Nu vă este ruşine”, se putea citi pe multe pancarte purtate de manifestanţi.

Potrivit acordului semnat luna trecută de Netanyahu şi Gantz, noul guvern va avea 36 de miniştri, cel mai numeros cabinet din istoria Israelului.

O inflaţie aspru criticată de mai multe mişcări care organizează de câteva săptămâni manifestaţii pentru “a salva democraţia” israeliană ameninţată, în opinia lor, de manevrele lui Benjamin Netanyahu.

Purtând măşti de protecţie, manifestanţii au respectat riguros distanţa de doi metri impusă de măsurile în vigoare pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19 care a contaminat oficial în Israel peste 16.000 de persoane, dintre care 229 au decedat.

Acordul prevede că Benjamin Netanyahu va fi prim-ministru în primele 18 luni, după care va fi înlocuit de Benny Gantz pentru o perioadă egală. Posturile de miniştri vor fi împărţite echitabil între cele două tabere.

Deţinătorul recordului de longevitate în funcţia de prim-ministru din toată istoria Israelului, Benjamin Netanyahu, 70 de ani, a fost pus sub acuzare pentru corupţie, fraude şi abuz de încredere în trei dosare, dar procesul său care urma să se deschidă la jumătatea lui martie a fost amânat cu două luni din cauza măsurilor împotriva coronavirusului.

Articolul precedentDeputații PNL solicită respingerea Noului Cod Administrativ
Articolul următorLudovic Orban: “Sunt un susţinător ferm al libertăţii de exprimare, al libertăţii presei, ca garanţie a oricărei democraţii funcţionale”