Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în anul 2022, PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro, față de 2021. Practic, această creștere este echivalentă cu PIB-ul României în anul 2002. De asemenea, premierul a anunțat că anul trecut au fost atrase fonduri europene în valoare de 11,3 miliarde de euro,

”Doresc să subliniez că în comparație cu 2021 avem o creștere, în valoare nominală, a PIB cu aproximativ 50 de miliarde de euro, mai exact cu 49 de miliarde de euro. Creșterea în 2022 este egală cu PIB-ul României din anul 2002. În condițiile de criză, în condițiile de război la graniță am reușit o performanță guvernamentală foarte bună. Am depășit inclusiv estimările Guvernului. A existat o activitate susținută la nivelul fiecărui minister, la nivelul fiecărui instituții. Avem această creștere, de 49 de miliarde de euro, care ne asigură că avem posibilitatea să privim cu încredere către mediul anteprenorial din România, să îi acordăm ceea ce este necesar pentru a se profila cât mai bine atât în țară, cât și pe piața externă. Este important să subliniem că atât timp cât putem să acumulăm mai mulți bani la bugetul de stat putem să ne asigurăm că vom putea să gestionăm toate măsurile promise”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a anunțat că anul trecut au fost atrase fonduri europene în valoare de 11,3 miliarde de euro, iar obiectivul este ca în următorii ani să avem un ritm de peste 10 miliarde de euro bani atrași.

”Anul trecut au intrat în țară 11,3 miliarde de euro din fonduri europene, care au avut un rol esențial la creșterea economică în 2022. Pentru anul 2023 sunt, de asemenea, ate pozitive, dar în contextul economic actual. Nu de puține ori s-a vorbit despre intrarea în recesiune în acest an, dar economia României are o prognoză bună și vom avea o creștere de 2,8%.

În următorii ani avem obligația de a atrage minim 10 miliarde de euro din fonduri europene. Trebuie să ne asigurăm că vom păstra ritmul, că vom scădea riscul de dezangajare spre zero. Domnul ministru Boloș și-a asumat că vom avea o rată de absorbție de peste 90%. Dacă vom reuși să menținem acest ritm, asta va însemna o performanță reală pentru administrația românească.”, a spus Nicolae Ciucă.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentEuroparlamentarul PNL Siegfried Mureșan: ”Prim-ministrul Nehammer a mers în Bulgaria doar ca să îşi facă campanie electorală în Austria cu banii europeni”
Articolul următorReforma PENSIILOR SPECIALE | Marcel Boloș: „Este un jalon de care depinde continuarea implementării PNRR”