Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că nu poate emite OUG pentru eliminarea pensiilor speciale, dar că el garantează faptul că toţi parlamentarii PNL, în viitoarea legislatură, vor avea ca prioritate modificarea legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, astfel încât să nu se mai acorde aceste pensii speciale către parlamentari.

AGERPRES: Recent a existat o dispută cu privire la pensiile speciale. De ce nu aţi promovat o ordonanţă de urgenţă pentru desfiinţarea acestora, cu excepţia celor ale magistraţilor şi ale militarilor?

Ludovic Orban: Pentru că nu poţi să adopţi o ordonanţă de urgenţă când ai o lege în dezbatere sau când o lege este supusă controlului constituţional. Asta este o aberaţie. Cine a spus aşa ceva trebuie să citească Constituţia, să citească toată cazuistica Curţii Constituţionale şi, mai ales, să ştie în ce etapă – la ora actuală este în examinare la Curtea Constituţională un proiect de lege care instituite o supraimpozitare a pensiilor speciale care depăşesc un anumit nivel. Este în judecată la Curtea Constituţională. Nu pot eu să adopt o ordonanţă de urgenţă într-un domeniu. În plus, aici trebuie o dezbatere publică serioasă în societate. PNL este singurul care a votat împotriva pensiilor speciale pentru parlamentari. Acum am văzut că este un întreg campionat între diferite partide să arate care susţine mai tare desfiinţarea pensiilor speciale, dar până una alta, singurul partid care a votat împotriva pensiilor speciale este PNL.

Noi, de asemenea, avem un proiect de lege depus de modificare a legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, pentru care trebuie doar convocat plenul reunit şi trebuie adoptat. Eu garantez că toţi parlamentarii PNL, în prima legislatură, vor avea ca prioritate modificarea legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, astfel încât să nu se mai acorde aceste pensii speciale către parlamentari. Cu cât sunt mai mulţi parlamentari PNL, cu atât va fi mai sigur că acest lucru se va întâmpla. Am văzut diferite discuţii pe tema aceasta, că-şi dau unii demisia pe final de mandat, în campanie electorală. Nu există altă soluţie, este o singură soluţie. Pe mine nu mă interesează că ia Ciolacu sau că nu ia Ciolacu sau că ia altcineva sau nu ia altcineva. Pe mine mă interesează să nu existe acest drept. Oricine vrea să nu existe acest drept trebuie să voteze acest proiect de lege care este iniţiat de PNL.

AGERPRES: Intenţionaţi să emiteţi un act normativ prin care să amânaţi din nou aplicarea prevederii din Codul Administrativ privind acordarea pensiilor speciale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene?

Ludovic Orban: Da. După alegeri trebuie dezbătut în Parlament acest lucru pentru că şi aici nu mi se pare corect. Eu cred că orice om care deţine o funcţie de demnitate publică, indiferent că este parlamentar, primar, ministru trebuie să aibă un venit decent. Şi aici trebuie să ştim că au crescut şi pentru parlamentari, şi pentru miniştri, şi pentru primari, şi pentru preşedinţi de consilii judeţene au crescut indemnizaţiile. Atunci când ai o indemnizaţie decentă, rezonabilă, în care se reflectă responsabilitatea şi importanţa în societate a funcţiei respective vei beneficia pe contributivitate de o pensie mai mare. Deci nu mai este nevoie de o pensie specială. În general, principiul contributivităţii trebuie să rămână un principiu dominant în ceea ce priveşte modul de calcul al pensiilor, pentru că asta este just, drept. Cu cât ai contribuit prin intermediul contribuţiei de asigurări sociale în perioada cât ai fost activ până la pensie, cam atât trebuie să ai pensia. Este un principiu fundamental. Pentru cadrele militare este altceva. Cadrele militare sunt toată viaţa. (…) De exemplu, în toate ţările NATO, pe analiza comparativă pe care am făcut-o, există această pensie de serviciu care variază 75%-80%, compensează venitul din soldă, dar în rest trebuie pe baza contributivităţii.

AGERPRES: Prin ce fel de act normativ să fie amânată acea prevedere?

Ludovic Orban: Poate fi prin legea bugetului de stat până la clarificarea legislaţiei în ansamblu. Oricum, Codul Administrativ care a fost adoptat de PSD mai are foarte multe îmbunătăţiri care trebuie făcute şi va trebui o dezbatere serioasă. Un proiect de lege cu o dezbatere serioasă în societate, inclusiv pentru îmbunătăţirea Codului Administrativ. Foarte multe legi trebuie îmbunătăţite, inclusiv legea privind salarizarea în sectorul public, legea pensiilor, legea educaţiei. Aproape în fiecare domeniu este nevoie de o îmbunătăţire a legislaţiei pentru a permite realizarea obiectivelor din planul nostru de dezvoltare a României.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentSondaj realizat la comanda Pro România: Aproape zece procente între PNL și PSD
Articolul următorPremierul Ludovic Orban: ”Economia Romaniei nu-si permite un nou lockdown. Oamenii au nevoie de un loc de muncă”