Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, în debutul ședinței de Guvern, în legătură cu suma de 79,9 miliarde de euro disponibili României în perioada 2021 – 2027, că președintele Klaus Iohannis a reușit să negocieze „fonduri la care nici n-am visat.

„Cred ca sunt doua sau trei tari care beneficiaza de o crestere a bugetului fata de 2014-2020”, a indicat Ludovic Orban. „Absorbtia a aproape 34 de miliarde de euro va trebui sa se realizeze in 2021, 2022 si 2023, 70% din fonduri trebuie contractate in primii doi ani”, a zis Orban.

„Negocierile purtate de Klaus Iohannis ne-au adus o sansa care se iveste odata la o generatie (…) fonduri  la care nici n-am visat”, a adăugat el. „N-avem voie sa facem ca cei dinaintea noastra, sa batem pasul pe loc”, a prevcizat Orban.

`Avem garanţia în urma deciziei Consiliului European că România va beneficia de 80 de miliarde de euro, alocări din bugetul UE 2021-2027, de asemenea, alocări din Fondurilor de rezilienţă şi recuperare din cadrul Next Generation EU. De asemenea, mai beneficiem de resurse din programul SURE, care finanţează măsuri active adresate angajaţilor (…). Pentru a putea accesa aceste resurse financiare, care reprezintă o şansă uriaşă pentru România, va trebuie să ne mobilizăm la maxim. (…) Sub coordonarea domnului ministru Boloş, până la 31 iulie trebuie să ne definim cu precizie care sunt programele şi categoriile de cheltuieli, de beneficiari, tipul de proiecte finanţabile în cadrul exerciţiului financiar multianual. Pe 31 iulie să lansăm în dezbatere publică şi să fim pregătiţi să începem negocierile pentru Acordul de parteneriat cu UE, astfel încât să fim pregătiţi, imediat cu începerea anului 2021, să facem toate formalităţile de pregătire a absorbţiei fondurilor’, a mai zis premierul.

Articolul precedentDe ce șefii (de țară) nu poartă mască
Articolul următorNicușor Dan: Primăria Capitalei, cea mai bogată municipalitate din țară, este practic în faliment!