Pachetul de legi ale educației „România Educată”, inițiat de președintele Klaus Iohannis, a fost votat de Camera Deputaților și a fost trimis la Senat pentru dezbatere și vot, a anunțat deputatul de Sibiu Raluca Turcan, cea care are o parte consistentă în acest proiect.

La proiect au contribuit zeci de mii de profesori, elevi și studenți, specialiști din educație, sindicate și mediul privat. În doar câteva săptămâni, acesta va deveni lege, informează deputatul de Sibiu.

”Urmărim în permanență beneficiile pentru oameni. În orice domeniu: educație, sănătate, investiții, cultură. În acest caz, un lucru bun care se va întâmpla după ce acest pachet de legi va fi publicat în Monitorul Oficial este că zonele defavorizate vor primi prioritate la alocările bugetare. Îndeosebi, în aceste zone defavorizate avem nevoie de programe și finanțări pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar, combaterea analfabetismului funcțional, implementarea unei educații centrate pe elev, stoparea fenomenului de bullying, profesori bine pregătiți.

Cele două legi reprezintă garanția că, în timp, România va fi o țară dezvoltată și prosperă prin educație. Îmi doresc, și avem foarte multe măsuri în aceste două legi, ca:

•        Școala să beneficieze de o finanțare corectă;

•        Elevii și studenții să aibă la catedră profesori bine pregătiți și plătiți pe măsura pregătirii și a performanțelor;

•        Fiecare absolvent să-și găsească un loc pe piața muncii și în societate.

În plus, prin adoptarea celor două legi țara noastră va îndeplini jalonului 452 din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ministerul Educației și va primi o finanțare de 3,6 miliarde euro, bani care vor fi investiți în școli, grădinițe, universități, elevi și studenți, biblioteci și cluburi ale copiilor etc”, a transmis Turcan.

Raluca Turcan: ”În aceste pachete se regăsesc proiectele pentru care am depus extrem de mult efort în ultimii 10 ani”

În ultimii 12 ani, Legea Educaţiei Naţionale a suferit aproape 400 de modificări, iar acum România are un proiect de ţară matur, modern şi pregătit a fi pus în practică, spune liderul PNL Sibiu.

”Iar asta este în primul rând meritul preşedintelui Klaus Iohannis, care a insistat pentru demararea și punerea în practică a acestui proiect. Alături de specialişti în ştiinţele educaţiei şi reprezentanţi ai societăţii civile mă bucur să fiu și eu parte din acest demers.

Am apreciat și încurajat munca şi implicarea profesioniştilor din mediul educaţional, a practicienilor din şcolile noastre, pentru a face din acest proiect o lege care să reseteze educaţia din ţara noastră.

Am votat în Camera Deputaților Legile Educației și odată cu asta am satisfacția să anunț că în aceste pachete se regăsesc proiectele pentru care am depus extrem de mult efort în ultimii 10 ani.

Vorbesc aici despre: masă la școală; masteratul didactic; reducerea violenței în școli și a abandonului; vor exista 1 milion de burse școlare în fiecare an; transport gratuit; învățământul dual și platformă educațională online pentru elevi”, explică Raluca Turcan.

”Libertatea academică și autonomia universitară vor fi literă de lege”

Legea învățământului superior vine în sprijinul studenților, profesorilor, cercetării și dezvoltării unor programe care să pregătească viitorii absolvenți noilor provocări din societate și piața muncii, susține deputatul de Sibiu.

”Atrăgeam atenția în urmă cu ceva timp că jumătate dintre studenții care se înscriau la o facultate ajungeau să o abandoneze în primul an. Astăzi putem vorbi de un nou Program Național de Reducere a Abandonului Universitar, prin care se va sprijini tranziția de la învățământul secundar superior la învățământul universitar. În plus, se vor face demersuri pentru reînmatricularea studenților, de tip „A doua șansă”.

Am introdus învățământului superior dual și a posibilității constituirii de consorții pentru învățământ dual. Această măsură se bucură inclusiv de o alocare consistentă din fonduri europene.

Studenții care vor urma masterul didactic vor primi o bursă egală cu salariul unui debutant din sistemul de învățământ.

Libertatea academică și autonomia universitară vor fi literă de lege.

Profesorii vor avea parte un salariu decent, cât și de o pensie corectă.

Este adevărat că partea care ținea de salarizarea profesorilor a fost scoasă din pachetul inițial, însă ea va fi introdusă în legea salarizării unitare, unde voi susține în comisia de muncă ca Educația să fie, într-adevăr, prioritate națională”, a mai transmis deputatul de Sibiu.

 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentComunicat al Consiliului de Onoare al Clubului de Presă – Situația Caselor de Presă cu probleme
Articolul următorPartidul Național Liberal acordă un sprijin real familiilor: majorarea alocațiilor și construcția de creșe pentru peste 7000 de copii