Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, la Baku că Romgaz și Socar, companii controlate de statul român, respectiv guvernul din Azerbaidjan, vor semna, vineri, un nou contract de furnizare de gaze naturale azere.

”I-am mulțumit președintelui Aliev pentru demararea exportului de gaze suplimentare din Azerbaidjan către România de la 1 ianuarie 2023. Mă bucur că mâine va fi semnat nou contract valabil în perioada 1 aprilie 2023- 1 aprilie 2024 între Romgaz și Socar”, a declarat Iohannis într-o conferință de presă comună cu președintele azer Ilham Aliyev, relatează G4Media.ro.

”Atât Coridorul Sudic de Gaze, cât și viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susținute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securității energetice a Uniunii Europene, în ansamblul său”, a mai spus președintele României.

Reamintim că Romgaz și Socar au semnat în 16 decembrie 2022, la București, primul contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România.

Contractul individual permite livrări planificate de gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2023, prin Coridorul Sudic, utilizând capacitățile de transport ale conductelor TAP, IGB, precum și ale sistemelor de transport ale Bulgariei și României. Contractul are la bază un acord cadru încheiat recent de cele două companii, pe termen nelimitat.

România caută constant surse noi de aprovizionare cu gaze naturale pentru a elimina orice dependență de gazele din Rusia.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentAderarea României la Schengen | Lucian Bode: „Protecția frontierelor externe ale UE este o prioritate”
Articolul următorRareș Bogdan, despre scandalul OMV Petrom: “Dacă statul nu va reuși să aplice încasarea taxei, cineva trebuie să răspundă”