Preşedinta comisiei juridice, senatoarea PNL Iuliana Scântei a respins duminică acuzaţiile aduse de către senatoarea USR PLUS Silvia Dinică potrivit cărora ar face presiune în favoarea unor grupuri de interese imobiliare în cazul legii privind transferul cu titlu gratuit al unor terenuri către Camera de Comerţ, cunoscută publicului ca Legea „RomExpo”. „Silvia Dinică anunţă că a invitat la masa discuţiilor din Parlament oameni de afaceri cu interese directe în proiectul RomExpo. Personal, am respins orice intervenţie din partea unor grupuri de interese imobiliare care au dorit să participe la dezbaterile din Comisia juridică, întrucât consider că garantarea proprietăţii statului asupra acestor terenuri este obligatorie şi nu poate face obiectul unor negocieri”, mai spune Scântei, citată de News.ro.

„Resping categoric acuzaţiile doamnei senator Silvia Dinică la adresa mea, potrivit cărora aş face presiuni în favoarea unor grupuri de interese imobiliare în cazul Legii privind transferul cu titlu gratuit al unor terenuri către Camera de Comerţ, cunoscută publicului ca Legea “RomExpo”. Îmi permit să-i răspund că nu poţi să te autoproclami “campion” al integrităţii şi transparenţei într-o postare pe facebook şi în acelaşi text să anunţi că vrei să dezbaţi legea în cauză cu oameni de afaceri care ar avea beneficii de pe urma ei.
 
Afirmaţiile senatoarei USR vădesc necunoaşterea procedurilor parlamentare şi intenţia de manipulare a opiniei publice pentru a distrage atenţia de la promovarea intereselor unor grupuri imobiliare, în numele unei pretinse competiţii economice. O astfel de poziţionare pune în pericol garanţiile statului român, cerute de preşedintele României prin cererea de reexaminare a legii.
 
Este inacceptabil să afirmi că la Comisia juridică am fi adoptat «pe repede înainte» raportul care corectează legea, în acord cu cererea de reexaminare. Asta, în condiţiile în care Biroul permanent al Senatului a cerut de două ori raportul comun al Comisiilor Juridică şi Economică, iar termenele nu au fost respectate. Motivul, refuzul preşedintei Comisiei economice de a face şedinţe comune.
 
Poziţia mea în cadrul discuţiilor din Comisia juridică a fost în favoarea stabilirii unor norme legale prin care proprietatea statului, în această chestiune, să fie pe deplin garantată şi apărată.. Mai exact, am susţinut ca această lege să interzică tunurile imobiliare mascate – adică terenurile în discuţie, să nu fie înstrăinate sub nicio formă, iar statul să le poată recupera deîndată dacă obiectivele nu sunt îndeplinite.
 
În schimb, Silvia Dinică anunţă că a invitat la masa discuţiilor din Parlament oameni de afaceri cu interese directe în proiectul RomExpo. Personal, am respins orice intervenţie din partea unor grupuri de interese imobiliare care au dorit să participe la dezbaterile din Comisia juridică, întrucât consider că garantarea proprietăţii statului asupra acestor terenuri este obligatorie şi nu poate face obiectul unor negocieri.
 
Un exerciţiu de transparenţă ar fi ca Silvia Dinică să spună în numele căror interese a invitat oameni de afaceri la şedinţa Comisiei economice pe care o conduce. O anunţ, de asemenea, că nu voi permite amestecarea Comisiei juridice şi a mea personal în ping-pong-ul grupurilor de interese şi al potenţialilor beneficiari ai legii.
 
Raportul, precum şi amendamentele PNL, adoptate de Comisia juridică spulberă orice portiţă prin care averea statului s-ar putea evapora. În plus, amendamentele noastre permit şi organizarea de licitaţii, în pofida insinuărilor dnei. Dinică. În schimb, este de neînţeles de ce senatorii USR nu au prezentat nicio propunere pentru repararea Legii RomExpo. Să nu ştie colegii de la USR că o eventuală respingere a cererii de reexaminare ar duce la intrarea în vigoare a legii adoptate în legislatura trecută, fără nicio garanţie a statului?
 
Pentru reconstituirea adevărului, am cerut Biroului permanent al Senatului ca în privinţa Legii RomExpo să tranşeze orice dispută:
 
fie să stabilească un nou termen pentru depunerea unui raport comun al Comisiilor economică şi juridică, pe care să-l respecte şi doamna senator Dinică,
 
fie să desesizeze comisia care nu-şi îndeplineşte atribuţiile, conform Regulamentului.
 
Iar pentru corecta informare, am cerut Biroului permanent stabilirea de noi termene pentru alte 20 de legi trimise la reexaminare de şeful statului.
 
Distinsă doamnă Silvia Dinică, vreau să cred că dumneavoastră aţi înţeles că raportul Comisiei juridice răspunde exigenţelor USR, iar eu, ca senator şi jurist, nu negociez cu oameni de afaceri garantarea proprietăţii statului în chestiunea RomExpo. Nici nu mă las intimidată de presiuni, în rândul cărora consider că se înscrie şi intervenţia dvs. publică”, a scris Iuliana Scântei, duminică pe Facebook.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentLudovic Orban îi răspunde lui Rareș Bogdan: ”Nu mă tem de absolut nimic, nu am secrete”
Articolul următorRobert Sighiartău: ”Domnule Orban – mai rămâne sa amenințati ca veți cădea propriul guvern precum Dragnea”