Primarul general propune, subit, comasarea a 8 companii municipale, într-o perioadă în care toată atenția publică este concentrată pe lupta împotriva virusului ucigaș. Să nu uităm că toate cele 22 de companii muncipale au fost înființate la dorința Gabrielei Firea, deși PNL și experți din societatea civilă au demonstrat, cu cifre și exemple, că soluția este greșită. Practic, Primarul General recunoaște astăzi că modelul companiilor municipale este unul falimentar. PNL a avut din nou dreptate, o concluzie care, din păcate, ne ustură pe toți la buzunare, pentru că PSD a risipit banii bucureștenilor, care puteau merge spre investiții în domeniul sanitar sau către proiecte de infrastructură. Astfel:
Compania Municipală Managementul Transportului Bucureşti S.A și Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti S.A. vor fi absorbite de Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti S.A.
Compania Municipală Protecţie Civilă şi Voluntariat Bucureşti S.A. și Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti S.A. vor fi absorbite de Compania Municipală Medicală Bucureşti S.A.
Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti S.A. va fi absorbită de Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti S.A.
Compania Municipală Consolidări va fi absorbită de Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A.
Compania Municipală Turistica Bucureşti S.A. și Compania Municipală Agrement Bucureşti S.A. vor fi absorbite de Compania Municipală Publicitate şi Afişaj Bucureşti S.A.
Ca de obicei, Gabriela Firea încearcă să ambaleze eșecul în staniol. Primarul general prezintă, spre exemplu, fuziunea dintre companiile muncipale ca o soluție pentru ”reducerea costurilor de funcționare”, o dovadă în plus că primăria a finanțat cu sute de milioane de euro, din banii noștri, firme inutile, care n-au avut absolut niciun rezultat. Modelul implementat de Gabriela Firea nu a adus economii la buget, ci dimpotrivă, a creat sinecuri pentru clientela de partid. PSD, prin companiile muncipale, a tocat sume exorbitante pe salariile unor angajați care au tăiat frunză la câini, însă mulți dintre ei fac parte din cercul de apropiați ai tandemului toxic Firea-Pandele.
Nu vor rămâne pe drumuri, ci vor fi ținuți în continuare în brațe de doamna Firea. Toți șefii din cele 8 companii muncipale dizolvate vor fi preluați de noile companii-mamă, cu aceleași lefuri, într-o perioadă în care zeci de mii de români și-au pierdut job-urile, iar alte sute de mii au intrat în șomaj tehnic. Așadar, chiar și pe fondul crizei economice care a lovit deja România, la Primăria Capitalei e belșug pentru sinecuriști. În schimb, angajații de rând, mutați cu forța de Gabriela Firea în companiile muncipale, ar puta rămâne pe drumuri, pentru că doar apartenența la cercul PSD îți garantează locul de muncă.
Altfel, cum vă explicați absorbția dintre compania de pază și compania medicală, două entități care au obiective total diferite? Răspunsul e simplu: trebuie salvată șefimea angajată pe filiera Voluntari. Alt exemplu concret: compania de turism e absorbită de compania de publictate. E o confirmare că ambele au fost un eșec. Zero rezultate. Însă în loc să fie desființate amândouă, se comasează. Rezultă o nulitate absolută plătită regește din bani publici.
Fuziunea dictată de doamna Firea are și o puternică componentă ilegală, pentru că instanța a hotârât, într-o sentință definitivă, că toate cele 22 de companii municipale au fost înființate ilegal. În mod firesc, Gabriela Firea ar fi trebuit să le desființeze încă de anul trecut. Însă Primarul General a sfidat decizia instanței și acum, ca o bomboană pe colivă, forțează o comasare vădit în afara legii. Practic, 8 companii ilegale sunt topite în alte companii ilegale, dar care, la ordinul Gabrielei Firea, continuă să funcționeze pe banii bucureștenilor.
Singura soluție pentru a opri risipa din fondurile publice este desființarea tuturor acestor companii, clientela PSD să fie îndepărtată rapid de la rezervorul cu resurse, iar angajații cu activitate concretă să fie încadrați în direcțiile primăriei, într-o grilă de salarizare corectă.