Ministrul Culturii, Raluca Turcan, spune că a elaborat mai multe amendamente la acte normative care prevedeau majorări salariale pentru mai multe categorii profesionale, inclusiv pentru angații muzeelor și bibliotecilor, în condițiile în care aceștia au anunțat că nu vor participa la Noaptea Muzeelor, în semn de protest. Ministrul Finanţelor Marcel Boloş i-a transmis că impactul bugetar, de aproximativ 59,1 milioane lei pentru anul 2024, e sustenabil, potrivit News.ro.

„Sunt extrem de îngrijorată cu privire la protestul anunțat de către angajaţii din sistemul muzeal din România, cu ocazia desfăşurării Programului „Noaptea Muzeelor” 2024, şi sunt convinsă că aceştia au ajuns la capătul răbdării. Vorbim despre profesionişti, deosebit de bine pregătiţi, care gestionează un patrimoniu de milioane de euro şi care poartă o responsabilitate deosebită. Vorbim despre oameni pasionaţi care, alături de alţi angajaţi din instituţii de cultură, muncesc pentru păstrarea identităţii noastre naţionale. Cu toate acestea, muncesc pe salarii care nu au cum să fie satisfăcătoare”, a spus Turcan.

„De parcă nu ar fi fost îndeajuns, angajaţii din muzee şi biblioteci au mai primit o lovitură sub centură atunci când angajaţilor din muzeele şi bibliotecile care lucrează în sistemul de educaţie li s-au majorat salariile cu 20%, deşi cu toţii desfăşoară o muncă ce necesită aceeaşi pregătire profesională şi cel puţin aceleaşi responsabilităţi. Din momentul în care s-a produs această inechitate salarială, am discutat cu ministrul Finanţelor, care m-a asigurat că impactul bugetar de aproximativ 59,1 milioane lei pentru anul 2024 este sustenabil”, a adăugat ea.

Turcan a mai spus că a elaborat „mai multe amendamente la alte acte normative, care prevedeau majorări salariale pentru alte categorii profesionale, tocmai pentru a corecta aceste inechităţi”.

„Am elaborat, de asemenea, un proiect legislativ pentru eliminarea acestor discriminări salariale. Am reuşit să obţin avize favorabile de la ministerele partenere, inclusiv de la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Dincolo de toate aceste eforturi, transformarea propunerilor mele în realitate ţine exclusiv de o decizie, care este eminamente politică a actualei coaliţii si a Guvernului. Îmi exprim speranţa că, aşa cum am primit din nou asigurări, decizia se va materializa mâine în şedinţa de Guvern, pentru a nu periclita un moment mult aşteptat de către iubitorii de cultură –„Noaptea muzeelor””, a completat Turcan.

„Vreau să-i asigur pe toţi angajaţii din sistemul de cultură că au în mine un sprijin puternic pentru eliminarea inechităţilor salariale revoltătoare şi un partener sincer pentru a ajunge la un sistem de salarizare care să-i motiveze şi stimuleze în munca lor, pentru că sunt în slujba unui domeniu care ne face mândri că aparţinem acestei culturi şi mândri că suntem români”, a conchis Turcan.

„Calea corectă este ca, în perioada următoare să ne aşezăm la masă şi dânşii să îşi facă slujba pentru care sunt plătiţi, cum şi eu sunt plătit din impozitele mele şi ale dumneavoastră”, a fost, pe de altă parte, reacția premierului Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului a mai spus că dacă va fi nevoie, va apela la alţi miniştri şi merg cu toţii să aibă grijă de muzee în „Noaptea Muzeelor”.

Angajaţii din muzee cer creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziţie profesională, echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural.

Noaptea Muzeelor din România are loc, sâmbătă, 18 mai, şi marchează aniversarea celei de-a 20-a ediţii.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentKlaus Iohannis, reacție după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Sunt consternat”
Articolul următorLucian Bode: Guvernarea liberală aduce proiecte și pornește motoarele economiei