Ceremonii militare și religioase se desfășoară luni, 24 ianuarie, pentru a marca 163 de ani de la Unirea Principatelor Române – Mica Unire. Cu acest prilej, președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă participă la ceremoniile de la Mormântul Ostașului Necunoscut și la Muzeul Militar.
Autorităţile centrale şi locale organizează, luni, ceremonii militare şi religioase pentru marcarea a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. În toate bisericile vor avea loc slujbe, iar la fialul acestora clopotele vor răsuna pentru un minut.
Programul ceremoniilor din 24 ianuarie 2022, la care sunt prezenți Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Vasile Dâncu.
Ora 11:00 – Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă participă la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române (Parcul Carol I), la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I, în cadrul căreia sunt decorate Drapelele de Luptă ale Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” și Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”.
„Prin actul său de curaj și de asumare a conducerii celor două principate, domnitorul AL. Ioan Cuza a pus bazele statului modern. Mormântul Ossimbol al sacrificiului suprem la ostașilor noștri . Unirea a reprezentat un idela inca din Revoluția pașoptistă. Unirea de la 24 ianuarie demonstrează cât de importantă este existența unui proiect care să coagleze unitatea poporului. Momentul de la 1859 ne prezintă imaginea unei clase politice vizionare. În scurta sa domnie, Al. Ioan Cuza a schimbat cursul istoriei, a pus bazele primul Parlament unic si primului Guvern unic. A pus bazele statului român modern. A obținut recunoașterea Uniri ide către mariel Puteri, făcând cunoscut că dorința românilor nu mai putea fi ignorată . Faptul că astzai e membru UE si NATO, dovedeste că idealurile poporului nostru au ramas mereu aceleasi – unitatea, democratia si buna functionare a instituțiilor statului”, a declarat Klaus Iohannis, luni, la ceremonia de la Mormântul Ostașului Necunoscut.
Ora 12.30 – Ceremonie depunere coroane de flori la Monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei Române.
Ora 14.00 – Participare la ceremonia militară de depuneri de coroane – Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, București. Cu acest prilej este vernisată expoziția intitulată „Armata Română în epoca Principelui Alessandru Joan 1″.
”Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu autorităţile centrale şi locale, va organiza luni, 24 ianuarie, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române”, a transmis Ministerul Apărării.
În Bucureşti, de la ora 11.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, se desfășoară ceremonia de decorare a Drapelelor de Luptă ale Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” şi Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”. La eveniment participă preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă.
De la ora 12.30, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei Române, va avea loc, de asemenea, o ceremonie de depunere de coroane de flori, în organizarea Prefecturii Capitalei şi a MApN.
Un moment dedicat Zilei Unirii Principatelor se va desfăşura, de la ora 14.00, şi La Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, din Bucureşti, la ora 14.00, are loc vernisajul expoziţiei intitulată „Armata Română în epoca Principelui Alessandru Joan 1”. în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a şefului Executivului. Cu acest prilej, va avea loc vernisajul expoziţiei intitulată „Armata Română în epoca Principelui Alessandru Joan 1”.
De asemenea, în toată țara, în bisericile din Patriarhia Română au loc slujbe de mulțumire.
În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică al liderilor din cele două principate româneşti (Moldova şi Ţara Românească) şi prima etapă în crearea statului unitar român modern. A fost primul pas către România – Marea Unire din 1 decembrie 1918.
Sursa: Realitatea Din PNL