Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a vorbit luni seară, la emisiunea „Legile puterii” moderată de Alexandra Păcuraru, la Realitatea PLUS, despre majorarea pensiilor și când va avea loc. Ministrul a vorbit și despre stadiul pensiilor comunitare, ale românilor care au muncit în străinătate și au dreptul la o pensie. 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a evitat să avanseze un procent cu care vor crește pensiile de anul viitor, dar a asigurat că majorarea acestora va avea loc. 

„Pensiile vor crește (anul viitor – n.red.). Ministrul Finanțelor este cel care are poza clară a resurselor bugetare, pentru ca orice crestere – alocatii, pensii se sprijina pe resursele bugetare. vor crește. Și există o preocupare a Guvernului de a închide evaluarea anului acesta cu o imagine clară asupra posibilităților de creștere anul viitor. 

Dar n-as vrea sa alimentez niciun zvon. (…) Probabil ca o va face ministrul Finantelor”, a anunțat ministrul Violeta Alexandru la „Legile puterii”.

Reamintim că o majorare de 14% era prevăzută de Guvernul PNL pentru acest an , în luna septembrie. După ce, inițial, Guvernul decisese ca majorarea de 40% sa aiba loc eșalonat, în septembrie, Parlamentul a votat majorarea cu 40%, nu cu 14%, cât propuseseră guvernanții. În prezent, se asteaptă o decizie a Curții Constituționale, pe 25 noiembrie, în legătură cu rectificarea bugetară, care include și majorarea pensiilor.

Întrebată despre posibilitatea înghețării pensiilor la anul, ministrul Violeta Alexandru a spus că nu se va întâmpla acest lucru.

„Vă confirm că ne preocupa cresterea pensiilor. (…) Nu e intenția noastră să înghețăm nimic. Dorinta noastră este să existe creșteri bazate pe resursele bugetare pe care le vom evalua impreuna la sfarsitul acestui an”, a precizat Alexandru, la „Legile puterii”. 

„Am rezolvat probleme in sistem ascunse de ani de zile. Pensionari care-și asteptau decizia de pensionare cu lunile, desi ar fi trebuit să o primească in maximum 45 de zile. Pensionari care-și asteptau decizia de recalculare cu lunile până la ani. Aceste lucruri erau cunoscute de PSD. 

În acest moment, cu excepția Casei de pensii Alba, unde am plecat de la 10 de mii de dosare intarziate.

PSD stia acest lucru. N-a vorbit niciodata despre aceste cifre și despre faptul că nu le păsa sa le rezolve oamenilor problemele. 

Mai am o mică problemă la Ilfov si doua probleme in sectoarele din București. Vorbesc despre toată țara pe zero, la dosare de pensii cu termen întârziat. În mai putin de un an de zile. Lucruri nefacute cu anii. Sunt drepturile oamenilor pe care trebuie să le primească la timp”, a mai explicat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru, despre pensiile comunitare ale românilor care au lucrat în străinătate

„Dosare de pensii comunitare cu miile. Sunt români care au lucrat in strainatate si care aveau drept de pensie. Între casele de pensii din România și casele de pensii din Spania și Italia trebuia sa existe o coumnicare activa pentru a le procesa oamenilor documetnele. Am gasit intarzieri de ani de zile si nerezolvate. (…) Mai am putin pe Italia. Și asta inseamna respect pentru pensionari. (…) 

Am recuperat foarte mult în întârzierile care mergeau până la ani de zile. Șocant, dar așa le-am găsit  si oamenilor li s-au emis deciziile de pensionare, in cazul pensionărilor comunitare, pentru că ele se calculează în functie de perioada de contribuție care se cumulează din cele două țări (Italia și Spania – n.red.).

Există o corespondență între casele de pensii și care mergea extrem de anevoios. Uite că se poate! În cateva luni se poate sa ajungem la zi cu lucruri lăsate si nerezolvate cu anii.

Le cer scuze acestor oameni. Au perfectă dreptate. În măsura în care li s-a plătit contribuție la veniturile incasate, adică angajatorii lor au achitat toate contributiile si oamenii au lucrat cu forme legale, bineinteles ca au dreptul sa primeasca o pensie. Conteaza numarul de ani lucrati. Există o corespondență între România și instituțiile omoloage din țările in care lucrează și mai am, din mii de dosare, 100 si un pic pe Italia. Iar la Spania mai am două.

Acestor oameni vreau să le spun un singur lucru: statul român se făcea că avea grija de ei, dar concret le neglija drepturile, își bătea joc de ei”, a declarat Violeta Alexandru, luni seară, la „Legile puterii”, la Realitatea PLUS.

 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentFlorin Cîțu: Șomajul tehnic, ajutorul pentru părinți, IMM Invest și amânarea plății ratelor vor continua și anul viitor
Articolul următor„Legile puterii”. Ce se întâmplă cu impozitarea pensiilor speciale. Răspunsul ministrului Muncii, Violeta Alexandru