Daniel Buda, europrlamentar PNL, a anunțat că de mâine și până la 5 iunie 2025, ovăzul ucrainean importat în UE va fi supus contingentului tarifar din Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA).

„Protejăm fermierii noștri și piața locală! De mâine și până la 5 iunie 2025, ovăzul ucrainean importat în UE va fi supus contingentului tarifar din Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA). Această măsură vine în urma revizuirii măsurilor comerciale autonome (ATM-uri) în vigoare din 6 iunie 2024.

Cum funcționează: Noul regulament ATM include o frână de urgență care se declanșează automat pentru ovăz și alte produse, dacă importurile ating media anuală a importurilor înregistrate între 1 iulie 2021 și 31 decembrie 2023. Pentru ovăz, această medie este de 2.440,56 tone. Dacă acest volum este atins, Comisia reintroduce contingentul tarifar corespunzător în termen de 14 zile.

Detalii esențiale:

– Cota pentru ovăz: 4.000 de tone.

– Situația actuală: Importurile din 2024 au depășit această cotă/

Citește și:   Președintele CJ Brașov Şerban Todorică-Constantin: Suntem onorați să găzduim Conferința Asociației Europene a Agențiilor de Turism și Touroperatorilor

Context global: În 2022, Ucraina a exportat puțin peste 7.000 de tone de ovăz către țările terțe, iar din iulie 2023 până în mai 2024, exporturile au ajuns la 11.173 de tone.

Frâna de urgență a fost activată pentru că s-a depășit rapid cota de 4.000 de tone. Aceasta este o victorie uriașă pentru noi, o măsură de siguranță pe care am reușit să o implementăm împreună cu colegii Dan Motreanu și Iuliu Winkler”, a transmis Daniel Buda, europarlamentar PNL.

Articolul precedentDiferență de 8 voturi: Biroul Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud a respins o nouă cerere formulată de Partidul Naţional Liberal cu privire la renumărarea voturilor
Articolul următorOdobescu: Strategia de combatere a antisemitismului prevede noi domenii de acţiune, precum mediul online şi cel sportiv