Curtea Constituţională a admis joi, cu unanimitate de voturi, obiecţia formulată de 70 deputaţi PNL la legea privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive. CCR a constatat că actul normativ este neconstituţional în ansamblu lui. Prin urmare, legea se reîntoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii, informează news.ro.

Pe 6 mai 2020, Camera Deputaţilor a adoptat decizional proiect de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive.

Astfel, conform iniţativei legislative adoptate, „prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate”. 

Articolul 5 la care face referire actul normativ prevede că „dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”.

De asemenea, proiectul adoptat defineşte şi termenul de creditor financiar ca fiind „o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României denumită în continuare BNR, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe”.

Totodată, o altă modificare a Legii, prin proiectul adoptat de către deputaţi prevede că „dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă”.

„Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”, arată o altă modificare a legii.

Actul normativ a fost atacat de PNL la Curtea Constituţională pe 18 iulie 2020. 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentTurcan anunță recalcularea a 5 milioane de pensii: „Am văzut ce înseamnă ca unii români să fie mai egali decât alții”
Articolul următorEditorial Oreste Teodorescu: Nevoia de limpezire doctrinară