Deputatul PNL Alexandru Kocsis-Cristea a criticat strategia actualei conduceri a liberalilor, din „echipa câștigătoare” la consultările pentru desemnarea unui nou premier. Acesta a susținut că PNL avea cel puțin 5 nume bune pentru poziția de șef al Guvernului, însă printre „liberalii lui Ludovic Orban”, luni seară, în emisiunea „Legile puterii”, cu Alexandra Păcuraru.
„Singura coaliție viabilă pe care o putem forma este cea din PNL, USR, UDMR și susținerea minorităților.
Eu, ca liberal, sunt de-a dreptul revoltat că PNL, actuala conducere, nu a fost în stare sa găsească o propunere viabilă de prim-ministru. Că nu s-a găsit un om suficient de capabil sau curajos care să-și asume responsabilitatea refacerii coaliției și responsabilitatea guvernării.
Eu cred că dacă s-ar fi uitat puțin, actuala conducere, în afara echipei câștigătoare, ar fi găsit patru-cinci propuneri pe puțin, propuneri viabile de prim-ministru care oricând ar fi putut să obțină o majoritate parlamentară și să conducă onorabil țara, indiferent cât de grea este această criză și indiferent cât de grea se anunță această iarnă.
Vă dau patru,cinci exemple, ușor.
Ludovic Orban, cel care a guvernat anul trecut, în cel mai greu an din ultimi i30 de ani.
Ilie Bolojan, care este un constructor prin definiție, a cărui carte de vizită este tot ce a realizat în Oradea.
Violeta Alexandru, Siegfried Mureșan, Dan Motreanu, care este un om mai puțin cunoscut publicului, dar care poate oricând să coaguleze susținere parlamentară din rândul celor trei partide care formează coaliția.
Aveam propuneri de premier foarte bune. E adevărat că niciunul nu se afla in echipa castigatoare, care se pare că nu a găsit, în rândul celor 50 de oameni care compun Biroul Executiv, un om”, a declarat Alexandru Kocsis-Cristea, luni seară, la „Legile puterii”, după consultările de la Cotroceni și desemnarea lui Dacian Cioloș ca premier.
Despre schimbarea președintelui Senatului pentu venirea, eventual, a lui Florin Cîțu la conducere, deputatul PNL nu crede că sunt șanse.
„Chiar dacă există această dorință, să fie numit, nu știu cum s-ar putea realiza.
Propunerea de revocare a președintelui uneia dintre Camere trebuie să vină din partea grupului parlamentar care l-a propus. Si nu cred că USR, în acest moment, ar iniția propunerea de revocacre a Ancăi Dragu”, a explicat Alexandru Cristea.
„Nu știu exact ce fel de scenarii fac colegii din echipa câștigătoare. Dar mi se pare că abordarea din acest moment este extrem de neserioasă și extrem de neonorantă pentru cel mai mare partid din coaliție de guvernare.
Noi avem încă un protocol valabil, între trei partide, nu a denunțat nimeni acest protocol. Și astăzi, la negocierile de la Palatul Cotroceni, eu, sincer, sunt nemulțumit și de felul în care au fost chemate partidele”, a mai criticat liberalul strategia celor din echipa lui Cîțu.
Alexandru Kocsis-Cristea l-a criticat și pe președinte pentru felul în care a gândit soluționarea crizei, prin chemarea la consultări a partidelor.
„Din punctul meu de vedere, președintele Iohannis trebuia să cheme partidele care formează această coaliție, pe un protocol perfect juridc, trebuia să le cheme împreună. Și de acolo să se degajeze o propunere de premier.
Nu să le cheme separat și fiecare să vină cu propunerea de premier, adică UDMR și USR, pentru că PNL nu a făcut o propunere de premier. Ceea ce mi se pare inadmisibil”, a mai declarat Alexandru Kocsis-Cristea, luni seară, la „Legile puterii”.
Sursa: Realitatea Din PNL