Ministrul Cătălin Predoiu a anunțat ultimele mutări de la Bruxelles în legătură cu aderarea României la Schengen. Ministrul Afacerilor Interne a precizat, finalul reuniunii Consiliului JAI, că urmează să fie adoptată o nouă politică de migrație la nivelul Uniunii Europene.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, la finalul reuniunii Consiliului JAI, că a fost agreat un important regulament privind migraţia, respectiv gestionarea situaţiilor de criză, care va debloca dezbaterile legate de alte patru regulamente, care vor constitui noul cadru legislativ al UE privind migraţia, aflat în negocieri de opt ani la nivelul instituţiilor europene, scrie Realitatea PLUS.

Anunțul ministrului de Interne vine după ce Austria insistă asupra migrației ilegale la nivelul UE și a refuzului de a acorda undă verde României pentru intrarea în spațiul de liberă circulație. Pretențiile Austriei legate de Schengen au început să fie taxate de Italia, însă și Polonia refuză să fie de acord cu politica propusă de cancelarul Karl Nehammer, potrivit publicației Politico. Polonia a anunțat deja că se opune pactului UE penur migrație.

„Consiliul JAI a agreat un important regulament privind migrația, mai precis privind gestionarea situațiilor de criză. Acest regulament face parte dintr-un „pachet” de 5 regulamente privind migrația, care vor constitui noul cadru legislativ al UE privind migrația, cadru legislativ aflat în negocieri de nu mai puțin de 8 ani la nivelul instituțiilor europene. Celelalte patru regulamente sunt în dialog la nivelul Parlamentului European. Recent, Parlamentul European a blocat discuțiile pe celelalte patru regulamente, condiționând adoptarea lor de deblocarea la nivelul Consiliului JAI a discuțiilor pe cel de-al cincilea, regulamentul de criză agreat ieri, astfel încât Parlamentul să dezbată și să adopte împreună toate cele 5 regulamente interconectate privind migrația. De aceea, discuția de ieri a Consiliului JAI a fost importantă, pentru că a deblocat practic întregul proces la nivelul Parlamentului European. Foaia de Parcurs privind adoptarea noului cadru legislativ la nivelul UE privind migrația prevede aprobarea tuturor regulamentelor cel târziu în luna februarie a anului 2024.

Migrația ilegală a devenit o provocare şi un test pentru întreaga Uniune Europeană. Acest dosar, ca și alte dosare europene importante de interes pentru România, va fi şi vor fi rezolvate cu succes doar prin unitatea și solidaritatea Statelor Membre. România a demonstrat această solidaritate şi este gata să sprijine statele membre aflate sub presiune, cum este astăzi Italia. România și-a demonstrat eficiența în protecția frontierelor şi politica de azil şi migraţie şi este gata să pună la dispoziție expertiza sa, de exemplu pe cea privind procedurile de azil şi returnare, domeniu în care a fost deja solicitată în acest sens de un important stat membru al UE. (…)

În data de 28.09.2023, am participat la secțiunea Afaceri Interne a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, organizat de Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene.

  1. Tema centrală a discuțiilor a fost migrația, un subiect de interes major pentru Uniunea Europeană. Împreună cu colegii din statele membre, am dezbătut strategii și măsuri pentru a aborda această problemă globală. Consiliul JAI a agreat un important regulament privind migrația, mai precis privind gestionarea situațiilor de criză. Acest regulament face parte dintr-un „pachet” de 5 regulamente privind acest fenomen, care vor constitui noul cadru legislativ al UE privind migrația, cadru legislativ aflat în negocieri de nu mai puțin de 8 ani la nivelul instituțiilor europene.
  2. Totodată, am discutat despre securitatea europeană și necesitatea cooperării internaționale în lupta împotriva criminalității organizate și a traficului de droguri.
  3. În ceea ce priveşte sprijinul acordat refugiaţilor din Ucraina, România este în prima linie şi acest lucru contează şi va conta nu numai pentru respectul nostru de sine, ca naţiune europeană sincer solidară cu cei aflaţi în nevoie, nu numai pentru prestigiul şi reputaţia noastră în lumea euroatlantică, ci şi pentru interesele pe termen lung ale ţării noastre.

În toate întâlnirile am abordat subiectele inclusiv din perspectiva intereselor noastre de ţară, şi apreciez că fiecare dintre aceste întâlniri reprezintă tot atâtea elemente de sprijin pentru interesele noastre imediate şi de perspectivă”, a transmis ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, într-un comunicat de presă.

 

Sursa: Newsinn

Articolul precedentMitrea: Ben Oni Ardelean – Salvator, Simion-Bidon
Articolul următorDeputatul Alexandru Muraru: Vot pentru finanțarea Autostrăzii A7