Rechizitoriul din dosarul retrocedărilor ilegale este primul document care a arătat nivelul jafului coordonat de fostul primar Radu Mazăre, cu complicitatea aparatului din Primăria Constanța. Înalta Curte de Casație și Justiție a repus în situația anterioară, adică a adus înapoi în proprietatea primăriei, mai bine de 100 de hectare de teren din Municipiul Constanța, retrocedat ilegal de echipa Mazăre, scrie dezvaluiri.ro

Sentința definitivă prin care și Radu Mazăre a ajuns să fie condamnat la 9 ani de închisoare a trimis după gratii aproape toată echipa lui, cu excepția actualului primar, Decebal Făgădău. Revenind la terenurile ce trebuie aduse înapoi în proprietatea primăriei, sunt încă discuții în interiorul instituției. Primarul găsește greu soluția juridică de reglementare a regimului acestor terenuri. O parte din aceste terenuri au avut sechestru pus de DNA încă din anul 2008, când a fost trimis în judecată dosarul și de aceea nu s-a putut construi nimic pe ele și nici nu au fost revândute. Acestea sunt libere de sarcini. Este vorba de 29 de terenuri, situate în Constanța și stațiunea Mamaia. Multe din loturile retrocedate de Primăria Constanța au ajuns în posesia interpușilor lui Radu Mazăre, cum ar fi Georgică Giurgiucanu, Barbu Parscheva, soții Pușcași și mulți alții. Aceste terenuri care au fost parcări sau spații verzi au fost vândute și revândute de „săgețile” lui Mazăre. Mulți dintre actualii proprietari au construit blocuri de locuințe, pe care le-au vândut unor cumpărători de bună credință. Dar mulți dintre acești așa ziși dezvoltatori nu au respectat legea. Au făcut blocuri fără locuri de parcare, fără să respecte regimul de însorire sau de ocupare al terenului pe care au construit.

Asociația Constanța Altfel a atacat PUZ-urile sau autorizațiile de construire emise de primăria lui Mazăre și Făgădău, pentru a încerca să descurajeze construirea în parcări sau pe spațiu verde. Cu toate acestea, asaltul asupra spațiilor verzi continuă, sunt PUZ-uri aprobate cu ani în urmă care permit emiterea unor autorizații de construire pe terenurile retrocedate. Cei care au apucat să construiască, au făcut-o numai în avantajul lor. De exemplu, la un bloc cu zece etaje, construirea unei parcări subterane înseamnă micșorarea profitului cu cel puțin 20%. Așa că dezvoltatorii, încurajați de atitudinea permisivă a celor din Primărie, au construit încălcând reguli elementare de urbanism.

SUSȚINĂTORII LUI DECEBAL FĂGĂDĂU PLĂNUIESC CAMPANIA DE SUSȚINERE A ACESTUIA PENTRU UN NOU MANDAT

Miercuri, 4 martie, a avut loc o întâlnire a unui grup de dezvoltatori imobiliari cu reale probleme cu legea și au procese în instanță cu asociații de locatari sau cu Asociația Constanța Altfel. Întâlnirea a avut loc în fieful PSD din Mamaia, hotelul Scandinavia. Echipa dezvoltatorilor cu belele este compusă din:

– Dorinel Turcu, patronul SC Orient Construct Decor SRL, posesor de bloc de locuințe construit pe spațiul verde în zona City Mall, unde mai este asociat cu fostul său prieten Nicolae Crăciun (la rândul său cu proprietăți pe spații verzi)

– Grigore Comănescu, proprietar al unui consorțiu de firme format în jurul SC Comprest Util SRL. Comănescu deține două blocuri construite pe spațiul verde, tot în zona City Mall, lângă blocul lui Dorinel Turcu, construcții edificate fără locuri de parcare chiar pe spațiul verde

– Constantin Frățilă (inițiatorul acestei asociații), fost arbitru de fotbal și fost președinte și director general al COMCM

– Licsandru Ion Virgil, patron al Euro Vial Residence SRL, care încearcă să construiască în zona telegondolei din stațiunea Mamaia, într-o zonă pietonală care cuprinde și spații verzi

– Nicolae Dușu, patronul Celco

Acești antreprenori și investitori imobiliari cu o potență financiară deosebit de mare vor să înființeze o asociație a antreprenorilor imobiliari prin care să-și promoveze interesele. Pe lângă acest subiect, cei prezenți la întâlnire au stabilit să-l susțină pe actualul primar Decebal Făgădău în cursa pentru Primăria Constanța. Se pare că politica urbanistică a lui Făgădău, care emite în continuare autorizații de construire sau Planuri Urbanistice Zonale ce favorizează ridicarea blocurilor pe spații verzi, le convine investitorilor care pun la cale acest plan. Proiectele acestora sunt contestate în instanțe și aceștia își simt amenințate investițiile nesăbuite. Prin această asociație, ei urmăresc să intre parte în procesele pe care le au.

O parte din rău a fost deja făcut, dar rămânerea la conducerea Primăriei a tandemului Făgădău-Babu înseamnă continuarea dezastrului urbanistic început de Radu Mazăre. În loc să încerce limitarea proporțiilor dezastrului imobiliar, cei patru potenți ai orașului pun la cale un plan prin care să continue asaltul asupra spațiilor verzi, și continuarea unor afaceri imobiliare la limita legii, care să le rotunjească profiturile.

Articolul precedentDe ce nu-i va ieși nimic bun domnului Ciolacu
Articolul următorSe uneşte dreapta la Galaţi? Cine este în cărţi şi când se va afla rezultatul discuţiilor