A început numărătoarea inversă! Doar un an ne mai desparte de alegerile prezidențiale, iar partidele își fac strategiile astfel încât să propulseze în cursă cei mai importanți oameni. Dacă la PSD bătălia se dă între Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, liberalii par că îl vor drept candidat pe Eduard Hellvig. Cel puțin asta arată ultima declarație a lui Nicolae Ciucă. Liderul PNL spune că fostul șef SRI este așteptat să se întoarcă în partid, după opt ani în care a condus Serviciile Secrete. 

Deși vorbesc despre o alianță la viitoarele alegeri, PNL și PSD ar putea să meargă separat la prezidențiale. Iar tot mai multe voci îl propulsează pe Eduard Hellvig drept candidatul liberalilor pentru Cotroceni.

“Am lucrat bine cu Hellvig, il apreciez mult pentru ce a facut in politica si la conducerea SRI. Este oricand binevenit in PNL. PNL e un partid deschis, avem nevOIE de oameni de valoare”, a declarat Nicolae Ciuca, duminica, la o emisiune TV. 

Eduard Hellvig a demisionat de la șefia SRI după opt ani de mandat. Acum, el ar putea să revină printre liberali.

“Este momentul sa constat ca obiectivele profesionale propuse au fost indeplinite”, afirma Hellvig in declaratia sustinuta in ziua in care si-a anuntat demisia de la conducerea SRI.

Hellvig este familiarizat cu funcțiile politice. Înainte să intre în serviciile secrete, el a fost secretar general al PNL, europarlamentar, dar și ministru al Dezvoltării și Turismului.

Și PSD ar putea să vină cu un candidat surpriză. Potrivit unor surse, în sondajele interne este măsurat Mircea Geoană. Dacă ne luăm după istoric, candidatul ar putea fi însă președintele partidului, respectiv Marcel Ciolacu.

Cine este Eduard Hellvig?

 
Eduard Raul Hellvig s-a născut pe 27 octombrie 1974, la Zalău. Este un om politic român și a îndeplinit, din martie 2015, funcția de director al Serviciului Român de Informații.
 
El a absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrație Publică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj în anul 1997. În timpul studiilor universitare a obținut o bursă a Fundației Soros pentru o Societate Deschisă pentru proiectul “Cine guvernează sau cine deține puterea în România?”. Tot în timpul facultății a ocupat și poziția de director de programe al Institutului de Analiză Politică din Cluj.

În 1997, proaspăt ieșit de pe băncile facultății, Eduard Hellvig a dobândit licența de broker al Bursei de Valori București, potrivit wikipedia.org.

În 1999 a participat la școala de vară organizată de Centrul de Studii Post-Comuniste a Universității Maryland, College Park.

În perioada 2001-2003 Eduard Hellvig a ocupat poziția de Director General al Institutului de Studii Sociale, iar în 2004 a devenit Directorul Executiv Sintezis România.

Și-a continuat pregătirea profesională, în 2006 absolvind Colegiul Național de Apărare al Universității Naționale de Apărare “Carol I” și SES Centrul European de Studii de Securitate “George Marshall”.

În 2009 a devenit doctor în Științe Politice al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București (SNSPA).

Pe 19 februarie 2015 este propus de către președintele României la conducerea Serviciului Român de Informații, urmând ca pe data de 3 martie 2015 să preia funcția.

Activitatea politică

În perioada 1998-2000 a fost, pe rând, consilier politic al fostului vice-președinte PNL Horia Rusu și al Ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu, precum și consilier al candidatului la președinția României Mugur Isărescu.

În 2004 a fost ales deputat de Bihor în Parlamentul României, în timpul mandatului fiind secretar al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională și membru al Adunării Parlamentare a NATO.

Eduard Hellvig a fost ales în anul 2006 să facă parte din primii europarlamentari ai României, perioadă în care a făcut parte din Comisia de Comerț Internațional (INTA) și Subcomisia pentru Securitate și Apărare (SEDE).

Din 2008 este membru al Partidului Național Liberal, în 2009 devenind consilierul președintelui PNL Crin Antonescu. De la începutul anului 2011 și până la 11 martie 2014 a ocupat funcția de secretar general al Partidului Național Liberal.

În 2012 a făcut parte din Guvernul Victor Ponta, ca ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.

La alegerile parlamentare din decembrie 2012 a fost ales deputat în Colegiul uninominal nr. 4, Ilfov. Eduard Hellvig a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților și a făcut parte din Comisia pentru Afaceri Europene și din Delegația României la Adunarea Parlamentară a NATO. La 3 septembrie 2013 a demisionat din Parlamentul României pentru a prelua mandatul de europarlamentar liberal.

Din 4 septembrie 2013 a fost membru al Parlamentului European. A făcut parte din Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor, Delegația la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest. A fost membru supleant în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și în Comisia pentru afaceri juridice.

Eduard Hellvig este căsătorit cu Andreea Hellvig, având împreună o fiică. 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentDaniel Buda: Comisia Europeană aprobă un ajutor de 24 mil. de euro pentru investiții în porturile românești
Articolul următorNicolae Ciucă: Agenția Standard & Poor’s apreciază că afluxul de bani europeni vor da economiei noastre rezistență la șocurile de pe piețe internaționale