Deputatul Cristina Burciu a anunțat faptul că Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea nr. 166/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, precum și pentru completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

  • Proiectul legislativ al PNL reglementează posibilitatea emiterii autorizațiilor de construire fără documentațiile de amenajare a teritoriului și de urbanism pentru capacitățile de producere a energiei electrice și a hidrogenului din surse regenerabile.
  • Scopul modificărilor legislative este eliminarea necesității PUZ-urilor pentru proiectele de energie electrică verde.
  • Noile reglementări vizează capacitățile de producție a energiei solare, eoliene, din biomasă, biolichide și biogaz, unitățile de stocare a electricității, stațiile de transformare și alte sisteme similare care pot fi amplasate pe terenurile agricole.
  • Noua lege este necesară în contextul crizei energetice majore și urmărește realizarea de investiții urgente în infrastructura de producere a energiei din surse regenerabile.
  • Directiva UE 2018/2001 stabilește obligațiile statelor membre de a contribui la obiectivul Uniunii Europene de a avea o pondere de cel puțin 32% energie din surse regenerabile până în 2030.

„Proiectul legislativ al PNL, al cărui coinițiator sunt, reglementează posibilitatea emiterii autorizaţiilor de construire şi fără documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism aprobate, pentru lucrările de construire a capacităţilor de producere a energiei electrice şi a hidrogenului din surse regenerabile, situate în intravilanul şi extravilanul localităţilor.

Actul normativ vine în sprijinul potențialilor investitori în domeniul energiei electrice verzi, modificările legislației urmărind eliminarea PUZ-urilor pentru realizarea proiectelor specifice producerii energiei electrice din surse regenerabile. În această categorie sunt cuprinse capacitățile de producție a energiei solare, eoliene, din biomasă, biolichide și biogaz, unitățile de stocare a electricității, stațiile de transformare, precum și alte sisteme similare care pot fi amplasate pe terenurile agricole.”, transmite Cristina Burciu, deputat PNL.

De asemenea, liberala precizează că: „Noua lege era absolut necesară în actualul context al crizei energetice majore care afectează toate statele Uniunii Europene, inclusiv România, astfel încât se impune realizarea unor investiții urgente în infrastructura de producere a energiei electrice din surse regenerabile.”

 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentKlaus Iohannis, lovitură pentru partidul AUR – Președintele a promulgat legea care prevede că pe drapelul României nu pot fi adăugate alte simboluri
Articolul următorNicolae Ciucă după întâlnirea cu Mugur Isărescu: Am avut un dialog foarte bun cu guvernatorul Băncii Naţionale