România are o imagine foarte bună în Congresul SUA. Vom continua să lucrăm împreună la consolidarea parteneriatul dintre SUA – România şi UE, afirmă europarlamentarul PNL Cristian Buşoi după o vizită în Statele Unite, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie din Parlamentul European.
„În calitate de preşedinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie din Parlamentul European am fost săptămâna aceasta într-o misiune diplomatică la Washington. M-am întâlnit cu membri ai Congresului SUA, democraţi şi republicani din Senat şi Camera Reprezentanţilor, oficiali ai Departamentului de Stat şi experţi de top ai principalelor Think – Thank-uri ale Statelor Unite. Am fost bucuros să aflu, din discuţiile cu toţi oficialii cu care m-am întâlnit, că ţara noastră se bucură de o reputaţie foarte bună. Ni s-au transmis mulţumiri şi aprecieri pentru felul în care românii s-au implicat în gestionarea crizei refugiaţilor din Ucraina, dar şi pentru devotamentul pe care România îl arată faţă de parteneriatul pe care îl avem cu SUA şi NATO. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă sunt foarte respectaţi şi apreciaţi în Congresul SUA”, afirmă europarlamentarul liberal.
El precizează că în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut la Washington, temele de discuţie s-au concentrat, în special, pe situaţia securităţii aprovizionării cu energie.
“Am reamintit determinarea totală a UE de a renunţa, cât mai repede posibil, la gazul rusesc, iar parteneriatul dintre SUA – UE pentru livrarea cantităţilor suplimentare de LNG către Europa reprezintă o parte importantă a soluţiei. Pentru asta avem nevoie însă de investiţii în terminalele LNG atât în UE, cât şi în SUA, contracte pe termen lung, valabile cel puţin 15 – 20 de ani şi o cantitate minimă de gaz, care să justifice investiţiile de pe ambele continente”, notează Cristian Buşoi.
De asemenea, el relatează că a insistat, în cadrul întâlnirilor, pentru o mai strânsă coordonare la nivel politic, întărirea rolului NATO în regiune şi accelerarea adoptării TTC, tratatul care va accelera schimburile economice şi va rezolva o parte din problemele comune.
Implementarea Pactului Verde European (Green Deal) şi a Fit For 55 şi o mai bună coordonare pentru implementarea Acordului de la Paris şi lupta împotriva schimbărilor climatice au fost alte puncte importante pe agenda întâlnirilor.
Sursa: Realitatea Din PNL