Klaus Iohannis are prima ieșire publică după tragedia din Crevedia care a îngrozit toată țara, dar și după cea din stațiunea 2 mai în care au murit doi tineri. Șeful statului i-a convocat la Cotroceni pe ambasadorii din România, pentru reuniunea anuală.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 29 august 2023, la Palatul Cotroceni, un discurs cu prilejul primirii șefilor de misiuni diplomatice, a șefilor oficiilor consulare și a directorilor Institutelor culturale românești cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

„Consecințele nocive la nivel global ale războiului de agresiune de la granițele noastre au determinat adaptarea noastră rapidă și formularea de răspunsuri ferme pe o linie clară și puternic asumată a politicii noastre externe. Dumneavoastră v-ați aflat, de nenumărate ori, în prima linie a efortului de gestionare a efectelor acestui război, punând în mișcare mecanismele și instrumentele diplomatice și consulare, propunând abordări inovative și demonstrând constant relevanța unei diplomații eficiente., a spus președintele României în deschiderea discursului său.

În cadrul discursului, președintele a spus că solidaritatea Romaniei față de Ucraina a rămas de neclintit

„Au trecut mai bine de 18 luni de la declanșarea războiului de către Rusia, iar solidaritatea României față de Ucraina a rămas de neclintit. Am primit peste 5,7 milioane de ucraineni, am coagulat eforturi umanitare internaționale de anvergură, am facilitat tranzitul a peste 22,5 milioane de tone de produse agricole ucrainene prin România.

Acestor eforturi li se alătură sprijinul politic puternic acordat Ucrainei la nivelul Uniunii Europene și al NATO, demersuri fără precedent în planul dreptului internațional, precum și angajamentul nostru pentru continuarea izolării Moscovei și combaterea impunității Rusiei.

Vom continua să sprijinim multidimensional și cuprinzător Ucraina, atât timp cât va fi necesar,” a spus Klaus Iohannis.

Lovitură sub centură de la vecinii din nord: Ucraina a exclus România de pe lista de „mulțumiri” pentru ajutorul în război

Aderarea României la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare

“Aderarea României la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare. Locul României este în spaţiul Schengen”, a spus preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu şefii de misiuni diplomatice, şefii oficiilor consulare şi directorii institutelor culturale româneşti. 

Președintele României a vorbit despre sprijinul acordat Republicii Moldova în efortul său de aderare la Uniunea Europeană.   

„Totodată, vom continua să fim alături de Republica Moldova, grav afectată de război, prin asistență financiară, expertiză și sprijin politic fără precedent, în edificarea unui parcurs european ireversibil, dar și în construcția unui stat sigur și prosper, pentru toți cetățenii săi.

Prioritatea momentului constă în obținerea deciziei politice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina.

Klaus Iohannis, către Zelenski: Vom continua să fim alături atât timp cât va fi nevoie, până la eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei

Ambele state au nevoie de menținerea angajamentului și a sprijinului ferm al Uniunii și al statelor sale membre față de viitorul lor european.

În același timp, este datoria noastră, a României, să continuăm să fim un autentic furnizor de securitate și prosperitate în regiune, astfel încât Marea Neagră să devină o regiune în care pacea și prosperitatea nu mai pot fi supuse niciunei amenințări,” a mai spus președintele României.

Președintele a abordat în cadrul discursului său și subiectul întăririi parteneriatului cu SUA și NATO 

„Întreaga istorie a diplomației române moderne și succesele sale sunt legate de continuitatea obiectivelor și a susținerii valorilor noastre. De aceea, este necesară menținerea clarității strategice și a acțiunii hotărâte în implementarea unei politici externe coerente, principiale și previzibile, pe baza celor trei piloni esențiali, bine-cunoscuți. Mă refer la creșterea profilului României în cadrul Uniunii Europene și în cadrul NATO și la întărirea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.

Totodată, sunt foarte importante susținerea și promovarea valorilor democratice, a drepturilor și a libertăților fundamentale, a stabilității și a securității în regiune și la nivel global, susținerea multilateralismului eficient, precum și promovarea și respectarea strictă a dreptului internațional și a ordinii internaționale bazate pe reguli.

La nivel european, vom continua să ne poziționăm ca un factor de echilibru și stabilitate și ca actor constructiv.

Provocările actuale ne-au motivat și mai mult să intensificăm eforturile pentru sporirea rezilienței strategice a Uniunii și a statelor membre, pentru pregătirea gestionării mai eficiente a viitoarelor crize, indiferent de natura lor, și pentru promovarea intereselor comune.

Sprijinim consolidarea Uniunii ca actor puternic, respectat, și cu impact semnificativ în plan global. Dumneavoastră veți continua să acționați cu inițiativă și hotărâre în contextul evoluțiilor care se succed cu mare viteză la Bruxelles și în toate capitalele lumii. La baza acestor eforturi trebuie să se afle, desigur, reflexul de coordonare europeană. Totodată, România rămâne profund atașată concretizării unei noi Agende Strategice robuste și eficiente, care să contribuie la consolidarea unității și a solidarității europene.”

Aderarea la OCDE, un punct important pe agenda externă a României

Preşedintele Klaus Iohannis a declaratcă aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) rămâne un obiectiv major de politică externă, context în care a încurajat instituţiile interne să rămână implicate şi active pe acest dosar strategic.

“Aderarea României la OCDE rămâne un obiectiv major de politică externă. Veţi continua să vă implicaţi cu toată seriozitatea în avansarea acestui proces. Acesta presupune şi o transformare internă a politicilor, a practicilor şi a legislaţiei, dar care ne va aduce beneficii clare şi încurajez toate instituţiile interne să rămână implicate şi active pe acest dosar strategic”, a spus preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu şefii de misiuni diplomatice, şefii oficiilor consulare şi directorii institutelor culturale româneşti.

Klaus Iohannis, prima apariție publică după valul de tragedii din România – Zi importantă, marți, la Cotroceni

 
 
 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentClotilde Armand, audiată de procurori: “Am calitatea de suspect”
Articolul următorPNL Sector 1: După aproape 3 ani de incompetenţă pe linie în administraţia Armand, se confirmă întrebările serioase cu privire la etica şi integritatea sa în calitate de Primar al Sectorului 1