Invitat la emisiunea România în Realitate, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, are o explicație de ce mulți elevi au spus că nu au făcut toate cursurile online începând din martie, de când s-au închis școlile: “Sunt profesori care au spus că își consumă calculatorul, bateria, curentul electric”. Sunt puțini, sunt mulți astfel de dascăli, nu știm, dar inclusiv ei vor trebui să îmbrățișeze cu maximă deschidere predarea online. 

Iulian Cristache spune că, în acest moment, scenariul care prinde contur pe masa decidenților din fruntea Educației este cel așa-numit hibrid, în care jumătate de clasă este acasă, online, iar cealaltă jumătate – la școală, fizic. “Lucrurile se îndreaptă spre un scenariu 50% on line, 50% prezență fizică, cu o prezență majoră pentru cei din anii terminali, respectiv clasele a opta și a douăsprezecea, plus ciclul primar, dar nu cred că este posibil pentru toți copiii. Acesta este scenariul pe care toți îl dorim, cu excepția câtorva părinți care vor dori să aibă copiii acasă. Va exista un contract între școală și familie. Pentru cine nu dorește să-și trimită copilul la școală, școala va avea obligativitatea să asigure lecțiile în online”. 

 Șeful FNAP spune că fiecare școală în parte va trebui să aibă mână liberă să decidă cum poate să își desfășoare anul școlar, în funcție de numărul de elevi pe care îi are: “Unitatea de învățământ trebuie să decidă, prin consiliile de administrație, cu acordul Inspectoratului Școlar. Decizia trebuie descentralizată. Să existe un plan-cadru după care școlile să se ghideze, dar decizia trebuie luată de Consiliul de Administrație, în baza documentelor primite de la Ministerul Educației și a draftului cu recomandări de la INSP”. 

Iulian Cristache spune că ultima oară când ministerul i-a chemat la discuții a fost acum o lună. De atunci, nu mai știu nimic despre planurile oficialilor privind începerea anului școlar. “Au întârziat foarte mult. Săptămâna aceasta, din informațiile pe care le avem, ministerul va ieși cu aceste trei scenarii bătute în cuie și cu acele recomandări INSP pentru anii terminali”, spune Cristache.

Lucrurile nu sunt clare nici cu cele 250.000 de tablete promise de guvern elevilor. Iulian Cristache crede că, de fapt, necesarul este dublu: “Cred că numărul este dublu. Cele 250.000 de tablete vor merge către cei care au spus că nu au internet. Nu au făcut referire la cei care au smartphone. Acești copii care au doar smartphone nu pot învăța, în condițiile în care cerem ca aceste lecții să fie interactive. Solicităm ca elevul care este prezent în online să poată să pună întrebări profesorului și profesorul să îl evalueze. Nu putem să mai lăsăm evaluarea la modul dacă se poate sau nu. Actualul guvern trebuie să găsească repede o soluție de finanțare, altfel anul e compromis. Banii trebuie repartizați la nivelul unităților de învățământ. O achiziție centralizată nu mai poate fi făcută acum. E prea târziu. Cred că necesarul de tablete este undeva la 500.000”, a punctat Iulian Cristache.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentCe-atâta școală!
Articolul următorRealitatea din PNL, invitat HORIA GRIGORESCU, vicepreședinte PNL București