După videoconferinta dintre Macron și Putin de săptămâna trecuta, in care au fost discutate interesele comune din Siria și Libia, NATO a intrat in fibrilații. Presedintele francez a declarat cu ceva timp in urma ca Organizația nord atlantica a intrat in moarte cerebrala, după ce in Mediterana, au avut loc câteva incidente periculoase între navele militare franceze și cele Turcești, in largul coastelor Libiene.

O alta falie majora in interiorul NATO cu potențial de conflict geostrategic este legat de contextul pandemic, in care SUA au decis unilateral achiziţionarea întregului stoc existent de Remdesivir, medicamentul care accelerează refacerea bolnavilor cu Covid-19.

Pentru Romania situația devine și mai complexa: depindem de prezenta Turciei ca garant de securitate la Marea Neagră, suntem ținta predilectă a Războiului hibrid declanșat de Moscova, avem un parteneriat strategic cu SUA, dar totodata depindem economic de Germania și Franța care se distanțează din ce in ce mai mult de NATO și de administrația Trump.

Cam acesta este cadrul analizelor din aceasta seara, prezentate de Cristian Diaconescu, Dan Dungaciu, Gen. Alexandru Grumaz și de deputatul liberal, Matei Dobrovie.