Legea privind desființarea SIIJ corespunde necesităților sistemului judiciar din România, susține Daniel Fenechiu. Reacția sa vine după ce Comisia de la Veneția a criticat documentul ce prevede că dosarele vor fi transferate de la Secția Specială de anchetare a magistraților, însă nu la DNA și DIICOT, ci la procurori de la mai multe parchete, desemnați de CSM.

„Din punctul ăsta de vedere, majoritatea instituțiilor europene au poziții care se modifică mai greu și eu nu sunt surprins de conținutul deciziei. Ce vreau să spun însă e următorul lucru: de foarte multe ori, opinia anumitor instituții internaționale este influențată de factori interni și de poziționări interne. Odată formată o anumită impresie, este greu să fie modificată și din punctul ăsta de vedere suntem într-o situație de acest gen”, a declarat Fenechiu la RFI.

Întrebat dacă se va ține cont de decizia Comisiei de la Veneția, liderul senatorilor PNL a răspuns: „E greu de spus. În general, ținem cont și aici vorbesc în principal de PNL, noi în general am susținut mare parte din deciziile instituțiilor europene, deciziile Comisiei de la Veneția, însă aici mi se pare totuși că pe o talibanizare care s-a produs în legătură cu stabilirea competenței de cercetare a magistraților, în care am avut un partid extrem de vocal și mă refer aici la USR PLUS, se pare că maniera lor de lobby, de prezentare a propriei versiuni a avut în plan internațional o susținere mai serioasă, care a prevalat”.

El spune că varianta revenirii competenței pe parchetele specializate, neacceptată de majoritatea magistraților și considerată periculoasă pentru independența justiției, nu ar fi avut o majoritate să treacă în Parlament. De asemenea, liberalul spune că SIIJ-ul trebuia desființat și trebuiau luate niște măsuri ca totuși, dacă se întâmplă ceva infracțional în zona magistraților, cineva să facă
această cercetare.

„SIIJ-ul era o instituție bolnavă, mai erau vreo șapte-opt procurori, nu făceau nimic, iar noi acolo și vorbesc de PNL a trebuit să luăm o decizie, care totuși să readucă lucrurile la normalitate”, a adăugat Daniel Fenechiu.

El este convins că ministrul Justiției va avea discuții cu Comisia de la Veneția.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentLucian Bode: „Mă supun evaluării instituționale, constituționale, în orice moment, însă, în opinia mea, astfel de discuții nu fac decât să slăbească puterea unor instituții”
Articolul următorFlorin Cîțu: ”În unanimitate a fost aprobat protocolul de fuziune cu ALDE”