Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, a anunţat că instituţia pe care o reprezintă va continua să investească în infrastructura locală şi să identifice noi surse de finanţare pentru dezvoltarea comunităţilor.

Ministrul Veştea a participat, marţi, la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), în cadrul căreia au fost discutate o serie de solicitări şi probleme cu care se confruntă autorităţile publice locale în implementarea legislaţiei existente şi în derularea unor proiecte. El a apreciat, cu acest prilej, activitatea structurilor asociative ale administraţiei publice şi implicarea acestora în procesul de implementare a unor politici publice fundamentate şi aplicate, conectate la realităţile comunităţilor locale din România.

“Vom continua să investim în infrastructura locală şi să identificăm noi surse de finanţare, întrucât avem nevoie de politici unitare şi coerente pentru dezvoltarea comunităţilor. (…) Asociaţia Comunelor din România reprezintă un reper pentru autorităţile administraţiei publice centrale, deoarece reuşeşte să identifice şi să aducă în atenţia Guvernului cele mai stringente probleme cu care se confruntă comunităţile locale în furnizarea serviciilor publice către cetăţeni, dar şi să propună soluţii fundamentate pentru remedierea acestora”, a subliniat ministrul Veştea, potrivit unui comunicat de presă.

La eveniment au fost prezentate şi oportunităţile de finanţare a proiectelor de dezvoltare locală, prin intermediul programelor pe care le coordonează Ministerul Dezvoltării şi care contribuie la modernizarea satului românesc, precum Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”, Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social (PNCIPS) sau Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

“Prin cele două etape ale PNDL, 9.542 de obiective, în valoare totală de 33,4 miliarde de lei, au beneficiari din mediul rural, iar prin Programul “Anghel Saligny”, dintre cele 2.944 de contracte semnate, 82% vizează obiective care se implementează în mediul rural (2.426 de contracte), în valoare de peste 24 miliarde de lei”, a precizat ministrul Dezvoltării.

De asemenea, prin PNRR au fost semnate aproape 4.000 de contracte cu beneficiari din mediul rural, în valoare de peste 1 miliard de euro, pentru Valul Renovării, Fondul local şi construcţia de creşe.

Nu în ultimul rând, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), implementează o serie de proiecte, din diverse domenii, menite să sprijine dezvoltarea comunităţilor rurale, pentru revitalizarea culturii în mediul rural, prin reabilitarea sau construirea de aşezăminte culturale, reabilitarea lăcaşurilor de cult (element central al comunităţilor rurale), reabilitări de sectoare de drum afectate de calamităţi naturale sau construirea de centre sociale ori săli de sport pentru elevii din aceste comunităţi. Astfel, dintre cele 1.109 contracte aflate în derulare la CNI, peste 740 sunt implementate în mediul rural, valoarea acestora ridicându-se la suma de 5,78 miliarde de lei. 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentCîțu, despre contribuția la sănătate: Ciolacu a dat ordin să fie oprit cu orice preț. Socialiștii vor să plătiți taxe mai multe
Articolul următorAnchetă explozivă: Vasile Dâncu primește 143.000 de euro pentru „monitorizarea culturală” a proiectului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”