Controversele legate de banii pentru transportul elevilor au fost lămurite de ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că se acordă sume forfetare elevilor navetiști din județele în care nu s-au încheiat contractele cu transportatorii.

Ministrul Ligia Deca a precizat că aceste sume se acordă și în cazurile în care nu există transport public sau transport școlar asigurat de către autoritatea publică locală.

De asemenea, ministrul a explicat și mecanismul nou prin care este asigurat transportul gratuit pentru elevi.

“Soluția finală privind acoperirea costurilor de transport, gratuitatea pe transport pentru accesul la educație, a fost decisă și adoptată de către Parlament. Această soluție prevede ca pentru transportul public să nu mai existe avansarea de bani, de sume de către elevi sau de către familiile lor.

Există un sistem de schimb de date: familia spune pe ce rută se deplasează elevul, această situație se centralizează, se transmite mai departe la inspectorat. Inspectoratul primește din partea consiliul județean lista transportatorilor și se face după aceea un virament direct de la inspectorat către transportatori, care eliberează titlul pentru elevi.

Acest lucru înseamnă că ei primesc direct dovada cu care pot călători gratuit. Asta prevede legea, hotărârea de Guvern.”, a spus Ligia Deca, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă România.

Ligia Deca a subliniat că se acorda sume forfetare elevilor din județele în care nu s-au încheiat contractele cu transportatorii.

“În cazurile în care, de exemplu, nu avem transport public sau nu avem transport școlar asigurat de către autoritatea publică locală, noi acordăm sume forfetare. Deci, chiar dacă este o problemă, nu s-au încheiat contractele la nivel județean cu transportatorii, noi tot acordăm sume forfetare”, a mai spus ea, la Europa Liberă România.

Cine poate primi sumă forfetară

Elevii care nu se regăsesc în situațiile de transport gratuit, primesc o sumă forfetară. Aceștia ar trebui să îndeplinească două condiții: să nu poată fi școlarizați în satul, comuna, orașul sau municipiul de domiciliu și să nu beneficieze de existența serviciilor de transport public.

Sumele forfetare vor fi unice la nivelul fiecărui județ. Consiliile județene sunt cele care stabilesc cuantumul sumei forfetare. „Suma forfetară este unică la nivelul județului și stabilește tariful mediu lei/kilometru de care beneficiază elevii din unitățile de învățământ preuniversitar din județul respectiv”, notează edupedu.ro.

 

Sursa: Newsinn

Articolul precedentCiucă: Salut decizia de eliminare a invenției numită “limbă moldovenească”. Ce spune fostul premier despre negocierile cu premierul ucrainean
Articolul următorCiucă, întrebat dacă va candida la prezidenţiale: „Nu este momentul pentru astfel de discuţii”