Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Marcel Boloş (PNL), a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului, el spunând că nu se pune problema apariției unor noi taxe și impozite, conform Agerpres.

„Primul mare obiectiv pe care l-am fixat pentru sistemul şi pentru domeniul finanţelor publice este legat de predictibilitatea sistemului fiscal. Din acest punct de vedere, aşa cum s-a anunţat şi la nivelul coaliţiei de guvernare, nu se pune problema introducerii unor noi taxe şi impozite, ca să eliminăm aceste întrebări care pot să apară pe parcurs. Desigur, orice modificare care se aduce sistemului fiscal şi mai ales în ceea ce priveşte politica de venituri fiscale ale statului trebuie anunţată din timp, fiindcă România are la nivelul Uniunii Europene un avantaj extraordinar pe care şi l-a câştigat, acela de a avea un sistem fiscal atractiv pentru investitori. Acest lucru e demonstrat şi în volumul de investiţii străine directe pe care România l-a avut atât în perioada anului 2022, cât şi în anul 2023 – şi de aceea predictibilitatea pentru sistemul fiscal este o componentă importantă, alături de utilizarea eficientă a facilităţilor şi deductibilităţilor fiscale. Subliniez acest lucru din punctul de vedere a ceea ce s-a anunţat inclusiv ca obiective la nivelul coaliţiei de guvernare”, a menţionat Marcel Boloş.

Facilităţi și deductibilităţi

Potrivit acestuia, utilizarea eficientă a sistemului de facilităţi fiscale şi a celui de deductibilităţi fiscale trebuie bine analizată, astfel încât să se obţină cele mai bune politici fiscale şi să fie asigurate, pe termen lung, sustenabilitatea finanţelor publice ale României.

El a precizat că al doilea obiectiv important este cel legat de consolidarea fiscal-bugetară şi componenta de sustenabilitate a finanţelor publice.

“Din acest punct de vedere, o monitorizare atentă a evoluţiei deficitului bugetar, alături de îmbunătăţirea colectării creanţelor bugetare, alături de metode mai bune pentru combaterea evaziunii fiscale sau chiar în zona eliminării risipei bugetare – sunt obiective şi măsuri care trebuie să le avem în vedere pentru a pune bazele consolidării fiscal-bugetar. Este un criteriu extrem de important, inclusiv pentru aderarea la zona euro şi, de aceea, România are nevoie în perioada următoare de urmărirea acestui obiectiv îndeaproape şi este o prioritate la nivelul Ministerului de Finanţe pentru a intra într-o logică care să asigure implementarea acestui obiectiv, criteriu extrem de important pentru ceea ce înseamnă aderarea la zona euro”, a precizat Boloş.

Creștere economică

Potrivit acestuia, un al treilea obiectiv este cel legat de creşterea economică sustenabilă. În acest context, el vorbit despre investiţii publice, dar şi despre componenta de investiţii private.

“Aici discutăm de două paliere: palierul de investiţii publice, un program ambiţios pe care îl are Guvernul României, 112 miliarde lei, 7,2% din PIB pentru ceea ce înseamnă implementarea tuturor proiectelor de investiţii publice, inclusiv a celor care sunt atrase din fonduri europene şi sunt finanţate din fonduri europene. Deopotrivă, în complementaritate cu programul de investiţii publice, trebuie să avem o atenţie sporită şi asupra componentei de investiţii private, mai ales pentru utilizarea banilor, fondurilor pentru schemele de ajutor de stat, astfel încât investiţiile cu valoare adăugată mare în mediul privat să fie complementarizate cu partea de investiţii publice pe care Guvernul României s-a angajat să le implementeze.

Ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor a mai vorbit despre al patrulea obiectiv pe care îl consideră foarte important, cel legat de valorificarea eficientă a patrimoniul statului, a resurselor minerale, inclusiv componenta de concesiuni şi redevenţă.

“Aici, din practica pe care o avem, există un potenţial pe zona de venituri nefiscale de care România ar trebui să beneficieze mai mult. Sunt în momentul de faţă patrimonii şi, inclusiv active ale statului pe care, cu o folosire mai chibzuită şi o utilizare mai bună a lor, se pot aduce venituri destul de importante la bugetul de stat”, a adăugat Boloş.

 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentIonuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL: ”Singurul care putea să se elimine singur de la guvernare era UDMR însuşi, care a condiţionat public prezenţa sa”
Articolul următorMinistrul propus de PNL la Energie, Sebastian Burduja: ”Dăm românilor posibilitatea să investească în companiile strategice ale statului român”